Mener «rikingers» sutring over skatt er den største politiske skandalen i 2022

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. januar 2023 | 11:15

– Den største politiske skandalen i Norge i 2022 har vært at så mye oppmerksomhet har vært rettet mot klagesangen fra enkelte rike mennesker og næringer, som klager over at skatten er for høy, sier SV-leder Lysbakken til NTB.

Målet hans for 2023 er å snu debatten.

– Dette må settes i rett perspektiv. De rikeste i Norge har fryktelig lite å klage over. Det trengs mer omfordeling, noe matkøene og fattigdommen viser, sier han.

En rekke personer har flyttet ut av Norge de siste månedene. I hovedsak til Sveits. Mest prominent av dem Kjell Inge Røkke.

Hovedproblemet skal være at formueskatten fører til at eiere må ta ut utbytte fra selskapene sine for å betale skatt. Kritikerne mener denne modellen er næringsfiendtlig.

SV har tradisjonelt ikke vært det partiet norske kapitalister har flokket seg rundt. De fokuserer mot omfordeling, høyt skattetrykk og stor stat.

Den avtroppende SV-lederen Lysbakken mener det blir tydeligere at politikk handler om fordeling av makt og penger.

– Vi ser nå at deler av overklassen, deler av næringslivet, er villig til å gå langt for å beskytte egne inntekter eller privilegier. Enten det handler om å sette voldsomme krefter i sving for å bekjempe grunnrenteskatt, eller rett og slett å ta med seg pengene sine og flytte til Sveits, sier han.

Han beklager seg over oppmerksomheten de har fått, skriver NTB.

– Lenge var det sånn at klagingen fra dem som har aller mest i det norske samfunnet, fikk overdøve den voldsomt vanskelige situasjonen som mange med lite er i, sier han.

Kjendisinvestor mener Støre snart er «ferdig»: – Skjønner ikke hva han driver med

mest lest