Republikanerne skal etterforske de graderte Biden-dokumentene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11/01/2023 | 05:38

Republikanerne skal etterforske de hemmeligstemplede dokumentene som ble funnet ved et tidligere Biden-kontor.

En kongresskomité sier den vil undersøke hvorfor filer merket klassifisert ble funnet i president Joe Bidens tidligere private kontor ved en tenketank.

Tilsynspanelet «er bekymret for at president Biden har kompromittert [etterretnings]kilder», sa James Comer, republikanernes leder.

Papirene, som ble oppdaget ved Penn Biden Center i Washington, inneholder angivelig orienteringer om fremmede land.

Det amerikanske justisdepartementet vurderer saken.

Comer, har bedt Det hvite hus om å overlevere sine dokumenter og kommunikasjoner knyttet til det klassifiserte materialet, samt en liste over personer som hadde tilgang til kontorlokalene, innen 24. januar. Det er en forespørsel, ikke en juridisk innkalling, skriver BBC News.

Biden fortalte journalister på tirsdag, på et toppmøte i Mexico City, at han var «overrasket» over oppdagelsen.

– Jeg vet ikke hva som står i dokumentene, sa han, og indikerte at advokatene hans hadde rådet ham til ikke å spørre om innholdet.

– Vi samarbeider fullt ut med gjennomgangen, la han til.

Dokumentenes klassifiseringsnivå eller hvorfor de var der, er uklart.

CNN siterer en kilde som er kjent med saken, og rapporterer at de 10 klassifiserte filene inkluderer amerikanske etterretningsnotater og orienteringsmateriale som dekker emner, inkludert Ukraina, Iran og Storbritannia.

De ble funnet på Penn Biden Center av en av Bidens advokater, i en mappe som var merket «personlig», ifølge CNN.

En kilde med kjennskap til saken har fortalt CBS News at dokumentene ikke inneholdt atomhemmeligheter.

Dokumentene ble funnet 2. november i fjor, dager før det amerikanske mellomvalget, i et låst skap på Bidens tidligere private kontor, ifølge spesialrådgiver til presidenten Richard Sauber.

Materialet stammer fra Bidens tid som visepresident fra 2009-17, ifølge hans advokat. Biden holdt kontor ved tenketanken, som ligger omtrent en kilometer fra Det hvite hus, fra 2017-20.

Tjenestemenn undersøker om det er flere klassifiserte filer på andre steder knyttet til Biden.

Bidens forgjenger, Donald Trump, står overfor sin egen granskning i justisdepartementet for å ha tatt sensitivt materiale til sin eiendom i Florida, Mar-a-Lago, etter hans presidentskap.

Republikanerne, som nylig tok over Representantenes hus og har lovet å etterforske Biden-administrasjonen, har anklaget presidenten for hykleri.

I september dukket president Biden opp på CBS, og da han ble spurt om sin reaksjon på dokumentene som ble funnet på Mar-a-Lago, sa han at det var «helt uansvarlig».

Fant graderte dokumenter på forlatt Biden-kontor: – Har gjort det samme som Trump

mest lest