Ikea advarer mot svindelforsøk på Facebook

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. januar 2023 | 08:01

Det har dukket opp flere falske Ikea-kontoer på Facebook. Flere av postene har til sammen over flere tusen kommentarer, samt blitt delt flere hundre ganger.

Det ene svindelforsøket lover bort en BMW iX3, mange i kommentarfeltet tror de deltar i en konkurranse.

Mange av triksene virker gjennomskuelige for de fleste, men folk lar seg stadig lure.

En av kontoene går under navnet «Ikea Fans».

– Ikea opplever dessverre slike kampanjer fra tid til annen. Heldigvis er folk flest oppmerksomme på falske kontoer og kontakter Ikea, forklarer Nils Vibe-Rheymer, pressevakt i Ikea Norge, til DinSide.

– Ikea har aldri konkurranser av denne typen og vi oppfordrer alle til ikke å klikke på Facebook annonsene eller åpne lenker man er usikker på. Alle våre kampanjer, konkurranser eller undersøkelser vil man finne på våre nettsider, Ikea.no, og i våre sosiale mediekanaler som Facebook og Instagram, legger han til.

De falske konkurranser ofte handler om å skaffe brukerdata, ifølge kommunikasjonsrådgiver og sosiale medier-ekspert, Hans-Petter Nygård-Hansen.

– Falske nettsider, nettbutikker, tilbud og konkurranser har til felles med ekte nettsider, nettbutikker, tilbud og konkurranser at de virker ekte. Når for eksempel konkurransene og tilbudene er ekstremt gode, ofte koblet opp imot korte deadlines for å være med og konkurrere eller få tilgang til tilbudet, agerer vi gjerne litt raskere enn vi burde, sier Nygård-Hansen, og legger til:

– En av årsakene handler nok om at det fungerer i henhold til hensikt. Og gjennom Facebook-konkurranser blir eksponeringen gjerne omfattende, noe som betyr mer brukerdata. Er laptopen på nettverket til resten av familien eller resten av kollegaene dine, kan skaden fort bli fryktelig omfattende og dyr.

Nygård-Hansen anbefaler aldri å gi fra seg personinformasjon før man er 100 prosent sikker på at konkurransen er legitim.

Ny undersøkelse: Økende skepsis til påstander om klimaendringer (+)

mest lest