Russland forbereder luftangrep med jagerfly

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15/02/2023 | 06:42

Russland kan planlegge å starte angrep på Ukraina med luftangrep med jagerfly for å bryte en fastlåst situasjon på slagmarken.

NATOs etterretning indikerer at Russland samler jagerfly og helikoptre nær grensen.

Utplasseringen av fly vil bety at det er avgjørende å få luftforsvarssystemer inn i Ukraina så raskt som mulig ettersom Russland har intensivert sin offensiv med årsdagen for invasjonen som kommer, sa NATO-tjenestemenn tirsdag.

USAs forsvarssjef Lloyd Austin, som talte i NATOs hovedkvarter i Brüssel, sier at Ukrainas luftforsvar for øyeblikket «ikke var nok, og vi kommer til å fortsette å presse på til vi får mer fordi den trusselen er der ute».

– Vi vet at Russland har betydelige mengder med fly … og mye kapasitet igjen, sier Austin.

– Vi vil sørge for at de [Ukraina] har muligheten til å beskytte seg selv i tilfelle Russland bestemmer seg for å introdusere sitt luftvåpen i kampen, la han til.

NATOs etterretningsrapporter sier at Russland samler fly og helikoptre nær grensen til Ukraina, skriver Financial Times.

«De russiske landstyrkene er ganske utarmet, så det er den beste indikasjonen på at de vil gjøre dette til en luftkamp. Hvis ukrainerne skal overleve, må de ha så mange luftvern-system og like mye ammunisjon … så langt det er mulig», heter det i etterretningsrapporten.

USAs forsvarssjef ble spurt om Ukrainas allierte diskuterte spørsmålet om å sende jagerfly til Ukraina.

– Jeg har ingen kunngjøring å komme med i dag, svarte Lloyd Austin.

Vestlige forsvarssjefer møttes for å diskutere både nye våpenforsyninger til Kyiv og vedlikehold av eksisterende forsyninger – inkludert artillerigranater som produksjonen knapt kan holde tritt med krigen.

Den Ukrainske forsvarsminister Oleksii Reznikov viste reportere et bilde av et jagerfly da han ble spurt om hvilken militærhjelp landet hans søker nå.

Russland avviser anklager om kupplaner: – Uten rot i virkeligheten

mest lest