Misforståelser om Bitcoin

Publisert 17. februar 2023 | 22:34

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Bitcoin (BTC) er en aktivaklasse som er verdsatt til ca USD 420 milliarder. Hvorfor denne tilsynelatende høye kapitaliserte verdien? Det er åpenbart noen som er uenige med de som hevder at verdien burde være null.

Mange uttaler seg om BTC på sviktende grunnlag. Feil fakta ligger til grunn.

Det er naturlig å dele diskusjonen i tre temaer; teknologi, nytte og verdi.

Verdidiskusjonen er vanskelig fordi det dreier om å prise et nettverk tidlig i utviklingsfasen. Markedsverdien er i dag USD 420 milliarder så det er åpenbart at mange tror at «BTC fixes everything». Men la dette ligge for nå. Fasiten får man om noen år.Alt dreier seg om størrelsen på nettverket.

Teknologien, tidenes første digitale aktivum kan være et paradigme skifte av dimensjoner. Et fristed fra korrupte fiat valutaer. Man har lykkes å skape et aktivum som er desentralisert og uavhengig og begrenset i volum og uten motpartsrisiko. Det finnes ingen tredjepart som kontroller BTC. Tusenvis av computere kontrollerer systemet og konkurrer om å godkjenne transaksjoner og dermed sikre systemet. Derav det høye energi forbruket.

Nytten finner man i at BTC kan bli et globalt betalings system over landegrenser samt et aktivum hvor man kan lagre verdier utenfor myndigheters kontroll.

Misforståelsene er mange når det gjelder BTC. Her er noen.

Hvitvasking. BTC benyttes til hvitvasking men er, med sin åpne protokoll, ikke særlig egnet. Det er US Dollar som er instrumentet for hvitvasking.

Energiforbruk. BTC bruker mye strøm pga sin desentraliserte modell for godkjenning av blokker. Men energien som benyttes er ca 67% fornybar og det benyttes svært mye billig «stranded» energi, energi som ellers ville gått tapt.

Bitcoins og Shitcoins. Det er en vesentlig forskjell mellom BTC og de 15-20 000 ordinære kryptovalutaer. FTX skandalen demonstrerer forskjellen og mens Shitcoins enkelt kan korrumperes så er dette umulig med BTC og dens desentraliserte modell.

Hacking. BTC protokollen har aldri vært hacket. Imidlertid har meglere vært hacket og blitt frastjålet BTC.

Kopiering. BTC kan kopieres. Utfordringen er at BTC har opparbeidet en «first mover» fordel med sitt nettverk og USD 420 milliarder verdi. Det blir som å starte en ny bedrift for å konkurrere med Amazon.

Kapasitet. BTC har et kapasitets eller skalerings problem. Det tar tid å godkjenne blokkene og dette betyr at antall transaksjoner er begrenset. Hver blokk tar ca 10 minutter å godkjenne. Dette løser man ved å bygge et «lightning network» på toppen av BTC protokollen hvor BTC fungererer som «rails» for globale overførsler.

BTC er egentlig et humanitært prosjekt hvor milliarder av mennesker får tilgang til finansielle tjenester uavhengig av banker og myndigheter.

BTC er i bunn og grunn en konstruksjon som skal gi folket et alternativ til fiat valutaer. Så BTC må analyseres fra to vinkler, først  BTC teknologien og deretter fordeler og ulemper i forhold til korrupte fiatvalutaer.

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

mest lest