Woke student målløs i utspørring om «hvitt privilegium»

Avatar photo
Publisert 13/03/2023 | 18:36

Videoen har blitt sett over 10 millioner ganger.

Savanah Hernandez er reporter for den konservative ungdomsorganisasjonen «Turning Point USA». I en video som nå tar nettet med storm griller hun en hvit ung mann i en utspørring om «hvitt privilegium».

Såkalte hvite privileger er fordeler eller rettigheter hvite mennesker innehar på grunnlag av hudfargen sin.

På venstre fløy av samfunnsdebatten finnes det en del mennesker, spesielt da ungdom, som mener hvite privileger forklarer hvorfor hvite kommer bedre ut på en rekke statistikker.

Samtidig er det noen som mener at hvite privileger er en rasistisk hypotese som brukes til å sette minoriteter i en offerrolle, samtidig som der finnes andre forklaringer på hvorfor disse minoriteter kommer uheldig ut på enkelte statistikker.

I videoen som nå går viralt, blir en woke student konfrontert med spørsmål om hvite privileger av reporteren fra Turning Point.

Den hvite studenten klarer ikke svare godt for seg på spørsmål om konkrete eksempler på hva slags privileger hvite mennesker har i samfunnet.

Videoen har fått reaksjoner fra mange.

Den ivrige Twitter-brukeren og kjendisprofessoren Jordan Peterson har delt videoen og skrevet to tilsvar:

– Bare fordi venstresiden utnytter gode menneskers samvittighet, så betyr ikke det at deres standpunkter er gode eller riktige. Her ser vi en ung mann som ønsker å være god og sympatisk, men så har han dessverre blitt hjernevasket til tro at falsk og patologisk moralisering er den riktige veien å gå.

– Dette er så trist. Det er hjerteskjærende å tenke på hva vi har gjort med ungdommen vår, skriver Peterson.

Også Twitter-profilen Ian Miles Cheong har reagert på videoen:

– Det er så trist å se hvordan studenter er så redde for å snakke sant eller diskutere vanskelige temaer. De burde jo oppfordres til å gjøre nettop det.

Her er noen flere svar til videoen:

Dagsavisen-kommentator mener Listhaug prøver å utnytte «mistroen mange føler til den samiske befolkningen»

mest lest