Frykt for bankkrise – kronekursen stuper

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. mars 2023 | 15:12

Oslo børs har vært ned ca. 2,5 prosent det meste av dagen og Brent-oljen faller 2,7 prosent og står i 73,85 dollar pr. fat. Samtidig raser den norske kronen videre.

Kronen har mistet en ny prosent i løpet av dagen og står i 10,51 kr per dollar ved 15-tiden.

Det er forventninger om at ytterligere flere banker har problemer, som skaper frykt i markedet. Nå tror man på resesjon – og det påvirker oljeprisen.

– Nå er ryktebørsen i gang, sier Storebrand-forvalter Olav Chen.

Etter kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) og Credit Suisse, raser Deutsche Bank på børsen i Frankfurt.

– Fellesnevneren er at det er dårlig drevne banker. Markedet prøver å sniffe ut neste svake kandidat. Når alle pratet om SVB var det få som pratet om Credit Suisse, men når praten først begynte om Credit Suisse så kom Wells Fargo, BNP Paribas og Deutsche Bank i skuddlinjen, sier Chen til Finansavisen.

Bankuroen drar med seg kronekursen, som raser fredag ettermiddag.

– Dette gjør dilemmaet for Norges Bank enda verre. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forsøkte så godt hun kunne å snakke opp kronen, renten ble hevet også. Det hjelper lite når du er en liten perifer valuta. Kronefallet er helt klart knyttet til bankuroen, konkluderer Chen.

Mens bankaksjer og kronekurs faller, søker investorer seg til gull og Bitcoin. Gullprisen bikket 2000 USD per unse i løpet av dagen. Det er fortsatt ca 5 prosent bak all-time high. Men når det gjelder gull mot norske kroner har gullet aldri vært mer verdt og handles nå til over 21.000 kroner per unse.

Hva og hvem er egentlig Senterpartiet? (+)

mest lest