Vil utplassere atomvåpen i Belarus

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26/03/2023 | 04:37

Russlands president Vladimir Putin sier at landet vil plassere ut atomvåpen i nabolandet Belarus.

– Vi har inngått en avtale med Lukasjenko om at vi kan plassere ut taktiske atomvåpen i Belarus uten å bryte ikkespredningsavtalen, sa Putin ifølge Tass.

Tass melder at Russland allerede har sendt ti fly til Belarus som er i stand til å bære taktiske atomvåpen.

Russland har overlevert til Belarus Iskander-missilsystemet som er i stand til å bære atomvåpen, og 1. juli vil det fullføre byggingen av et lager for taktiske atomvåpen på republikkens jord, sa Putin til TV-kanalen Rossiya-24.

– Vi har overlevert til Hviterussland [Belarus] vårt velkjente og svært effektive Iskander-system som kan bære atomvåpen. 3. april vil vi begynne å trene mannskapet, og den 1. juli vil vi fullføre byggingen av et spesiallager for taktiske atomvåpen på hviterussisk territorium, sa Putin i intervjuet med TV-kanalen.

Putin sa også at Russland ikke tillater overdreven militarisering av økonomien.

– Vi bygger vår økonomi på en slik måte at vi ikke tillater overdreven militarisering, Når det gjelder alle våre planer for [utvikling av] sivilingeniør, helsevesen, utdanning, infrastrukturutvikling, kutter vi ikke noe. Ingenting! Det er Vesten som må kutte utgiftene, sa Putin.

Det amerikanske forsvarsdepartementet skriver i en pressemelding at det ikke er noe som tyder på at Russland forbereder seg på å bruke atomvåpen.

Putin sier at avtalen med Belarus ikke bryter ikkespredningsavtalen. Han viser til at USA lenge har hatt atomvåpen utplassert i flere europeiske land.

Ifølge Washington Post hadde USA i 2021 utplassert 100 atomstridshoder seks baser i fem europeiske land.

Tyskland stikker «kjepper i hjulene» for EUs grønne omstilling

mest lest