Frp vil ha strengere krav for sekundærflyktninger: – Lever du på Nav-ytelser må vi kunne stille krav

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28/03/2023 | 02:01

Frp skal nå fremme et forslag til Stortinget hvor de vil foreslå at flyktningene må være selvforsørgende for at de skal kunne flytte til en annen kommune.

– Det er frem til du kan forsørge deg selv eller blir norsk statsborger. Men så lenge du lever på Nav og skattebetalerne, da må vi kunne stille krav om at du ikke bare kan flytte til et område, som gjør det vanskeligere for deg å bli integrert, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) til NRK.

– Hvis du ønsker å leve på skattebetalerne og på Nav-ytelser da må vi ha lov til å stille noen krav. Hvis man da avbryter integreringsløpet man har begynt på, så er et av kravene at man ikke vil ha rett på offentlig støtte og stønad, sier Wiborg.

Fremskrittspartiets forslag er ment å hjelpe bykommuner som opplever sterk tilstrømming av sekundærflyktninger.

I 2020 flyttet 17.676 flyktninger fra kommunen de først ble tildelt til andre kommuner i landet. Denne gruppen kalles sekundærflyktninger.

Ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje (Ap), forteller til NRK at det har vært en kraftig vekst av sekundærflyktninger som flytter til Sarpsborg de siste årene.

– De har dårligere norskkunnskaper og de er ikke vant til at det stilles like mye krav. De kan ha helsemessige- og andre utfordringer som gjør at det rett og slett krever mer ressurser fra de, og fra oss, for at de skal klare å komme over i arbeid, sier han.

Dersom flyktningene har bodd fem år i en kommune og flytter, får ikke kommunen de flytter til integreringstilskudd.

– Da må vi ta ut av kommunekassa vår. Det er kostnadskrevende, sier ordføreren. Han forteller at de mangler ressurser til å hjelpe alle som kommer til kommunen.

Kommunal- og distriktsminister, Sigbjørn Gjelsvik (Sp), sier forslaget til Frp høres veldig uklokt ut, og at forslaget ikke er aktuelt for regjeringen.

Han mener det vil være veldig nytt i norsk sammenheng at folk ikke skal ha mulighet til å flytte mellom ulike kommuner og skaffe seg et godt liv i et lokalsamfunn som man selv ønsker.

– Vi må se på hvordan vi kan sikre en god fordeling mellom kommuner som er skattesterke og skattesvake. Det er en av de tingene vi jobber systematisk med nå som vi ser på nytt inntektssystem for kommunene, sier Gjelsvik.

Muslimske elever vil be – Drammensrektor satte ned foten

mest lest