Aftenposten omtaler partileder som «denne fyren»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31/03/2023 | 15:24

Det er politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim som har viet Industri- og næringspartiet (INP) et besøk i en kommentarartikkel fredag.

– En liten utfordrer snapper velgere fra Fremskrittspartiet. Et nytt parti kan bli overraskelsen i høstens valg, skriver han.

I overskriften omtales partileder Owe Ingemann Waltherzøe som «denne fyren».

Men den noe nedlatende tonen til tross. INP blir tatt seriøst. De kan komme inn på Stortinget i 2025.

Alstadheim trekker en parallell.

I 2019 var det Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) som raste frem i bystyrene i Oslo og Bergen og i kommunestyret i Stavanger.

Kan årets overraskelse bli Industri- og Næringspartiet (INp)?

Forskjellen mellom FNB og INP er at førstenevnet var et ensaksparti, mens INP spiller på en «generell misnøye», tror Alstadheim.

Han viser til flere gode målinger for INP, hos VG fikk de nylig 3,5 prosent og i en måling i Opinion denne uken fikk de 2,8 prosent.

Det er ikke minst fra FrP at INP stjeler velgere, og fra Sp.

– Det er et tynt tallgrunnlag. Men det er en overvekt menn som er litt opp i årene. Velgerne kommer fra Frp, Senterpartiet og gruppen «andre partier», sa Martin Stubban, som rådgiver i Opinion til ABC Nyheter.

Det synes Alstadheim gir mening, og han mener bakgrunnstallene gir «grunn til en viss uro» for FrP-leder Sylvi Listhaug. «Bakgrunnstallene tyder på at INp særlig snapper opp en del tidligere Frp-velgere. INp tar også en del fra Senterpartiet,» skriver han.

– Partiet frister med en blandingsmeny av rødt kjøtt, en dose klimaskepsis, mye olje og gass, motstand mot EU og EØS, nei til vindkraft, frustrasjon over strømpriser og annet snacks, hevder Aftenpostens politiske redaktør.

INP-veksten tyder på at noe ikke fungerer helt for Listhaug, skriver Alstadheim.

–  Dette er velgere hun skulle appellert til.

Han tør ikke spå hva utfallet blir:

– Men målingene tyder på at noe rører seg rundt INp. Det kan være et blaff. Det kan være noe mer enn som så, avslutter han.

For de som vil bli mer kjent med «denne fyren», nemlig Owe Ingemann Waltherzøe, så har iNyheter satt seg ned med ham i et lengre podkastintervju. Det er Waltherzøes «første».

Lurås #12 med Owe Ingemann Waltherzøe: Sunn fornuft, INP, erfaring, enevelde, havvind, olje, klimaendringer, politisk boble, innvandring, meningsmålinger, Nav

mest lest