Forskning viser at spedbarn som får smake på peanøttsmør i tidlig alder har redusert sjanse for å få allergi.
Emilie Bendiksen, moren til Edvin (1), forteller til NRK at hun lot ham smake peanøttsmør for første gang da han var fire måneder.
Samtidig anbefaler Helsedirektoratet at babyer kun mates med brystmelk frem til de er seks måneder gamle.
Bendiksen forteller at hun valgte å gi sønnen peanøttsmør etter å ha lest en artikkel der det sto at tidlig eksponering kunne redusere sjansen for å utvikle allergi senere i livet.
– Vi har ingen utpregete matallergier i familien, men vi tenkte det var greit å avklare uansett. Hvis man kan gjøre noe for å forebygge allergi, så er det jo fint å gjøre det, sier hun til NRK.
Oppsiktsvekkende funn i britisk studie
I en studie fra Storbritannia har forskere prøvd å finne ut om barn som spiser peanøttsmør tidlig i livet har mindre sjanse for å utvikle allergi.
De kom frem til at hvis peanøtter introduseres i barns kosthold tidlig nok, kan antallet allergikere reduseres med 77 prosent.
Men den britiske studien er ikke den første studien som har konkludert med at tidlig eksponering kan redusere sjansen for allergi.
Les også: Ektepar tok DNA-test: Fikk sjokk
I fjor sommer fullførte et norsk forskerteam en liknende studie, der de konkluderte med det samme.
Ifølge det norske Astma- og allergiforbundet er peanøttallergi sannsynligvis en av de vanligste matallergiene.
Omtrent 1,5 prosent av norske barn er allergiske mot peanøtter, skriver NRK.
Strider mot råd fra helsedirektoratet
Helsedirektoratets anbefaling er at babyer kun bør mates med morsmelk det første halve året av livet deres. Først etter seks måneder mener de at barnet bør begynne å smake på annen mat.
Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet for barne- og ungdomshelse, sier til NRK at hun er positiv til at det forskes på allergi.
Samtidig understreker hun at enkeltstudier ikke kan endre på deres anbefalinger.
De nasjonale anbefalingene kan oppdateres kun når det samlede kunnskapsgrunnlaget tilsier det, forteller hun til statskanalen.
Anbefalingene Helsedirektoratet gir, bygger på råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO), britiske og amerikanske retningslinjer.