Nord-Korea tester tidenes første «ICBM» med «fast drivstoff»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. april 2023 | 09:29

Nord-Korea har annonsert en vellykket test av sitt første interkontinentale ballistiske missil (ICBM), med fast drivstoff.

Testen ble oppdaget torsdag av Sør-Korea og Japan, som kort beordret innbyggere på den nordlige øya Hokkaido til å evakuere.

Nordkoreanske statlige medier bekreftet oppskytingen av missilet, kalt Hwasong-18, fredag morgen.

Arrangementet ble ifølge Aljazaara overvåket av Kim, som ble ledsaget av sin kone, unge datter og mektige søster Kim Yo Jong.

«En ny type interkontinentale ballistiske missiler ble prøveskutt på torsdag som nøkkelmiddel for strategisk militærmakt,» sa det offisielle koreanske sentrale nyhetsbyrået (KCNA), og beskrev testen som en «mirakuløs suksess».

Nyhetsbyrået siterte Kim som sa at Hwasong-18 raskt ville fremme Nord-Koreas kjernefysiske responsposisjon og ytterligere støtte en aggressiv militærstrategi som lover å opprettholde «atomvåpen for atomvåpen og en fullskala konfrontasjon for en fullskala konfrontasjon» mot sine rivaler.

«Hwasong-18-våpensystemet som skal drives av landets strategiske styrker, vil spille sin oppgave og rolle for å forsvare (Nord-Korea), avskrekke invasjoner og bevare landets sikkerhet som den kraftigste metoden,» sa KCNA.

Missiler med fast drivstoff er tryggere å bruke, enklere å manøvrere og raskere å utplassere enn væskedrevne varianter, som må lastes på utskytningsstedet og var en sentral del av en femårig våpenutviklingsplan Kim avduket i 2021.

Til tross for et FN-forbud mot testing av ballistiske missiler, har Nord-Korea gjennomført en rekke oppskytninger de siste årene.

– Dette er et betydelig gjennombrudd for nordkoreanerne, men ikke uventet, sier Ankit Panda, ekspert ved Carnegie Endowment for International Peace, til Aljazaara.

– Fordi disse missilene er drivstoff på produksjonstidspunktet og dermed er klare til bruk etter behov, vil de være mye raskere brukbare i en krise eller konflikt, og frata Sør-Korea og USA verdifull tid som kan være nyttig for å jakte og ødelegge slike missiler, sier han.

Nord-Korea har pekt på storskala militærøvelser mellom Sør-Korea og USA for å rettferdiggjøre sin siste flom av tester, og hevder slike øvelser er øvelser for invasjon.

Mener «atomoppvarming» er vår tids største trussel: – Alt som trengs er en gal mann

mest lest