Måling: Brenna, Tajik og Giske kan bli Støres etterfølger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. april 2023 | 04:13

Tonje Brenna, Hadia Tajik og Trond Giske er Ap-politikerne som flest peker på som partileder Jonas Gahr Støres etterfølger.

Dette viser en undersøkelse Norstat har gjort for Vårt Land:

  • Halvparten av de 121 Ap-velgerne som er spurt, svarer «vet ikke».
  • Blant Ap-velgere som har en mening, er det dødt løp mellom Tonje Brenna og Hadia Tajik, som nevnes av henholdsvis 25.9 og 25,7 prosent hver.
  • I hælene på de to følger Trond Giske, som nevnes av 19 prosent.

Mads Motrøen, som Norstats ansvarlige for undersøkelsen mener tallene gir en pekepinn om Ap-velgernes preferanser, enda tallgrunnlaget i målingen er for lite til å si noe statistisk sikkert om forskjell i oppslutning for Brenna, Tajik og Giske blant Aps velgere.

Motrøen forteller til Vårt Land at han er overasket hvor jevnt det er mellom Tonje Brenna og Hadia Tajik, blant Aps velgere og i befolkningen.

Han peker på at Tajik, har vært et mye mer kjent navn over tid. Og i gallupens verden er navnegjenkjenning viktig, mener han.

– Jeg ville trodd Tonje Brenna ennå ikke var helt der oppe og et så kjent navn for velgerne. Men det har jo vært stadig flere nyhetssaker om henne, sier Motrøen.

Blant alle som er spurt i undersøkelse, ikke bare Ap-velgere, peker en ørliten større andel på Trond Giske enn hver av de to kvinnelige Ap-toppene.

Det er verdt å merke seg at eks-nestleder Giske blir nevnt av såpass stor andel i Ap og befolkningen forøvrig, synes Mads Motrøen i Norstat.

I befolkningen som helhet skiller Giske seg ut ved at soleklart større andel menn enn kvinner sier han bør bli Aps neste partileder.

Han nevnes av klart størst andel av Frp-velgerne i undersøkelsen.

– Jeg tror de mener det når de svarer at Trond Giske bør bli partileder i Ap, at de ikke svarer strategisk, men liker ham, sier Mads Motrøen om det.

Hadia Tajik er på sin side favoritten til klart størst andel av KrF og SV sine velgere. Tonje Brenna nevnes på sin side av klart flest av Venstres velgere.

Skjermbilde: Vårt Land.

«Målingen ble gjennomført fra 12. til 15. april av Norstat for Vårt Land og Dagbladet. Den har 989 respondenter. Av dem oppga 124 at de ville ha stemt på Arbeiderpartiet hvis det var valg nå. Av disse svarte 66 personer (53 prosent) «vet ikke». Grafikken ovenfor viser oppslutningen blant de 58 Ap-velgerne (47 prosent) som hadde gjort seg opp en mening».

FrP stilte spørsmål om DNA-test av IS-barna – nå har UD svart

mest lest