EU vil sikre forsyninger av ammunisjon til Ukraina – om nødvendig med tvang

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. mai 2023 | 04:13

EU-kommisjonen ønsker å sikre forsyninger av ammunisjon til Ukraina og planlegger en ny lov: selskaper skal være forpliktet til å overlevere ammunisjon til EU-land.

I fremtiden ønsker EU-kommisjonen å kunne forplikte våpenselskaper i EU ved lov til å levere ammunisjon til medlemslandene i stedet for til stater utenfor EU.

Ifølge Der Spiegel er dette en del av et lovforslag som kommisjonen planlegger å vedta onsdag. På denne måten ønsker EU-myndighetene å sikre at Ukraina får raskest mulig leveranser med akutt tiltrengt ammunisjon.

Ifølge forslaget vil mekanismen tre i kraft når det er «mangel på kritisk forsvarsutstyr som kan påvirke EUs sikkerhet». Kommisjonen vil da kunne forplikte selskaper til å prioritere bestillinger fra EU-land – og til å utsette eller kansellere leveranser til land utenfor EU, ifølge avisen.

For å utløse mekanismen bør det være tilstrekkelig om et EU-land som ønsker å anskaffe ammunisjon til Ukraina krever inngripen fra Kommisjonen – eller om minst tre medlemsland som planlegger å anskaffe ammunisjon i fellesskap gjør det. Produsenter trenger ikke å frykte søksmål fra berørte tredjeland, som kan komme tomhendt, ifølge Kommisjonens kretser: Brussels intervensjon er juridisk å anse som force majeure.

Ifølge noen estimater avfyrer Ukraina 6.000 til 7.000 artillerigranater om dagen, og står overfor ammunisjonsmangel etter mer enn ett år med krig.

mest lest