Krever at president Zelenskyj «elimineres»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. mai 2023 | 05:10

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev krever at president Zelenskyj «elimineres».

Reaksjonene fra russiske topper har vært mange og sterke etter det russiske myndigheter hevder var et ukrainsk droneangrepet mot Kreml.

Tidligere president og nestlederen i Russlands sikkerhetsråd Dmitrij Medvedev har vært en av dem som bruker sterkest muntlig krutt.

Kravet fra Medvedev etter det han sier er Kiyvs droneangrep på Kreml, er rett og slett at president Zelenskyj må «fysisk elimineres».

«Kievs droneangrep på Kreml har etterlatt Russland uten andre muligheter enn den fysiske elimineringen av Ukrainas president Vladimir Zelenskyj og hans indre sirkel», skrev Medvedev, på sin Telegram-kanal onsdag ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Ukrainas president Vladimir Zelenskyj er ifølge Medvedev «ikke engang nødvendig for å undertegne for betingelsesløs overgivelse».

– Hitler signerte som kjent heller ikke på det. Det vil alltid være en eller annen erstatter, skrev Medvedev.

Tidligere har den russiske lederens pressetjeneste sagt at Kiyv hadde forsøkt å bruke droner til å angripe Kreml-boligen til den russiske presidenten. To droner var rettet mot Kreml. Det russiske militæret og spesialtjenestene hevder å satte dem raskt ut av drift. Putin ble ikke skadet og fortsatte å jobbe i samsvar med sin vanlige tidsplan.

Russiske myndigheter mener det dreier seg om et attentatforsøk mot president Vladimir Putin og forbeholder seg retten til å svare.

Tenketanken ISW tror droneangrepet mot Kreml er ment som «indremedisin» i Russland.

Tenketanken The Institute for the Study of War skriver i sin siste analyse at det påståtte ukrainske droneangrepet mot Kreml trolig er iscenesatt av russiske myndigheter.

Tenketanken begrunner det med at luftforsvaret rundt Moskva er betydelig skjerpet den siste tiden, og at det ville vært svært usannsynlig at to ukrainske droner ville kunne trenge gjennom dette midt i Moskva. 

ISW mener Russland, like foran den store seiersdagen 9. mai, er tjent med å presentere en «eksistensiell trussel» mot Russland for det hjemlige publikummet.

mest lest