Bibliotek kaster ut konservativt forlag etter sikkerhetsvurdering

Avatar photo
Publisert 5. mai 2023 | 19:38

Deichman, folkebiblioteket i Oslo, har avlyst lanseringsarrangementet til det konservative forlaget Legatum Publishing som skulle finne sted i lokalene deres 11. mai.

Forlaget hadde planlagt en lansering av boken «Dere skal ikke erstatte oss!» av den franske statsviteren og forfatteren Renaud Camus. Han er ansett som mannen bak «den store erstatningsteorien,» som handler om demografiendringene i vestlige land.

De siste dagene har det stormet rundt dette arrangementet.

Rødt-politiker Sofie Rana har tatt til orde for en demonstrasjon på stedet mot forlaget. På Twitter skriver hun blant annet: «Ingen rasister i våre bibliotek!» Hun har også delt et Facebook-arrangement for en demonstrasjon mot forlaget som over 500 personer har meldt interesse for.

To representanter for Fagforbundet Deichmanklubben har i en kronikk publisert i Dagsavisen kalt gjestene «rasister» som fremmer en «voldelig og livsfarlig agenda». I innlegget argumenterer de for at biblioteket ikke skal stille seg til rådighet for «rasistisk møtevirksomhet».

Arbeiderpartiets Eivor Evenrud mener biblioteket har rett til å kaste ut forlaget. Samtidig sier Norges institusjon for menneskerettigheter at det er umulig.

Avlyser etter sikkerhetsvurdering

Bibliotekets direktør Knut Skansen har i et Facebook-innlegg gått i forsvar av forlagets rett til å ytre seg:

– Biblioteket er en del av det demokratiske grunnfjellet. I følge norsk lov kan jeg ikke forhåndssensurere. Det bør vi som borgere i et demokrati være glade for. Biblioteket er en av samfunnets aller viktigste basisinstitusjoner og med det følger et stort ansvar. Demokrati og ytringsfrihet er vanskelig til tider. Det gjør også vondt av og til. Men biblioteket skal realisere sitt lovpålagte samfunnsoppdrag, skriver Skansen.

Men nå har pipen fått en annen lyd fra direktøren.

Les også: Varsler demonstrasjon utenfor Deichman mot boklansering: – Ingen rasister i våre bibliotek!

Skansen har nå valgt å avlyse arrangementet:

– Det vil bli så mye uro i biblioteket at jeg må gjøre en avveining mellom Legatums reservasjon av rommet for sitt arrangement, og hensynet til de anslagsvis 1000-1100 andre brukerne av biblioteket som vil være til stede på dette tidspunktet. Min vurdering er at tilstedeværelse av politi og annet sikkerhetspersonell, for å sikre Legatums arrangement, kombinert med demonstrasjoner, vil hindre og/eller forstyrre bruk av biblioteket for øvrige brukere av bygget. Det er altså min vurdering at Legatums arrangement ikke kan tilpasses øvrig virksomhet på biblioteket, skriver direktøren i avslaget.

Han ber nå forlaget om å finne et annet sted å holde møtet sitt.

– Bråkmakere får vetorett mot ytringsfriheten

Forlagssjef i Legatum Publishing, Tore Rasmussen, skriver til iNyheter at han er skuffet over avgjørelsen.

– Kanselleringen kan sette en farlig antidemokratisk presedens hvor enhver aktør som truer med å lage bråk tilraner seg vetorett over hvem som får gjennomføre lovlige møter. Vi har et reservelokale så pressekonferansen blir gjennomført, skriver Rasmussen.

Legatum Publishing har kommet med en pressemelding i forbindelse med Deichmans avgjørelse om å avlyse deres arrangement:

– Det at en profilert politiker initierer en mobb for å stanse et forlag fra å holde pressekonferanse med en forfatter på et offentlig bibliotek, er et samfunnsproblem, skriver forlaget.

– Det er veldig trist at et bibliotek ikke våger å la en verdenskjent forfatter bli intervjuet i sine lokaler fordi intolerante aktivister som er politisk uenige med forfatteren truer med å lage bråk om han får ytre seg, skriver de.

Tore Rasmussen og forlaget Legatum Publishing vant nylig frem med en klage mot NRK til PFU. På Dagsnytt 18 ble forlaget omtalt som «fascistisk», uten at Legatum var invitert til å forsvare seg.

iNyheter har kontaktet Rødt angående deres politiker Sofie Rana, men venter fortsatt på svar.

iNyheter har kontaktet Deichman og bedt om detaljer rundt sikkerhetsvurderingen deres. Vi venter på svar.

mest lest