Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide, var tidligere i vår på besøk i Brasil for å gjenoppta satsingen på Amazonasfondet, hvor Norge har bidratt med totalt 8,3 milliarder kroner.
– Som et oljerikt land så har vi et enda større ansvar for kloden, sier Eide til E24.
– Jeg er utrolig opptatt av at vi lykkes med egne klimamål, men det som skjer i regnskogen er mye større enn det. Vi må kutte det vi kan. Men går regnskogen til grunne, så går ingen av ligningene opp, sier han.
Norge og Brasil har omtrent like stor oljeproduksjon, og statseide Equinor har operert i Brasil siden 2001. Ifølge EIA produserte Brasil 3,7 millioner fat oljeekvivalenter i 2019. Det er omtrent det samme som Norge.
På spørsmål om hva Norge får igjen for å sende så mye penger til Brasil, svarte Eide at det kommer i form av bistand for å hjelpe folk i Brasil og som et globalt fellesgode.
Han mener også at Norge bør gå i front for å avvikle det markedet vi har levd godt på sammen med andre oljeland.
– Men det er en omstilling som krever at vi både er ambisiøse og realistiske, sier Eide.
Men Jean Paul Prates, sjefen for Brasils statskontrollerte oljeselskap Petrobras, lar seg ikke avskrekke av verdens energiomstilling. Han sier at Latin-Amerikas største produsent bør fortsette å øke produksjonen av fossilt brensel i flere tiår framover, skriver Bloomberg.
– Vi skal ta markedsandeler. Vi blir kanskje de siste til å produsere olje i verden, sa Prates nylig til den amerikanske avisen.
Petrobras-sjefen ønsker at selskapet skal øke oljeproduksjonen i flere tiår fremover, og at investeringene i fornybar energi skal være «relativt beskjedne».