Trump sterkeste kandidat til å vinne valget

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 7. mai 2023 | 15:38

En ny undersøkelse gjennomført fra The Economist/YouGov viser at de fleste republikanere mener at tidligere president Donald Trump har størst sannsynlighet for å vinne USAs presidentvalg i 2024.

På spørsmål om «Mener du Donald Trump er den sterkeste kandidaten republikanere kan nominere for president i 2024?» svarer 54 prosent av de som identifiserer seg som republikanere ja. 57 prosent av hans velgere fra 2020 svarer det samme.

Også 54 prosent av de som identifiserer seg som konservative (ikke til forveksling fra de konservatives parti, Republican Party) anser Trump som «den sterkeste kandidaten».

Ytterligere viser undersøkelsen at 59 prosent av republikanere ønsker å se Trump stille til valg i 2024.

RealClear Politics, som er en aktør som samler meningsmålinger for å regne ut et gjennomsnittlig resultat, viser også at Trump definitivt er den sterkeste kandidaten:

Basert på 9 individuelle målinger tatt opp i tidsrommet fra 11.04 til 03.05, får Trump et snitt på 52,2 prosent.

På andreplass finner vi Floridas populære guvernør, Ron DeSantis, med et tall på 23,1 prosent, nesten 30 prosentpoeng lavere enn Trump.

Tredjeplassen holdes av tidligere visepresident Mike Pence med et skuffende snitt på bare 5,4 prosent. Det er med andre ord i realiteten bare to aktuelle republikanske kandidater per nå.

Les også: Vil ha dødsstraff for pedofile

Trump har også overtaket blant uavhengige velgere – de som verken identifiserer seg med Det Demokratiske Parti eller Det Republikanske Parti.

32 prosent av de spurte sier at de foretrekker tidligere president Trump, sammenlignet med 17 prosent som valgte DeSantis. 17 prosent sa «noen andre» enn disse to, og ytterligere 35 prosent sa at de er usikre.

Det skal sies at undersøkelsen fra The Economist/YouGov bare er gjort opp av totalt 1500 respondenter, som kan sammenlignes med normen på 1000 respondenter for å utgjøre en sikker, nasjonal representativ måling i Norge.

Feilmarginene i amerikanske målinger er ofte høyere enn hva det er i Norge, og sikre tall på målinger er også vanskeligere å regne ut på grunn av Amerikas valgsystem med deres Valgkollegium (Electoral college).

mest lest