Storbritannia og Nederland vil danne jagerflykoalisjon for Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. mai 2023 | 03:18

Storbritannia og Nederland øker presset på sine partnere. Topplederne Sunak og Rutte vil at Kyiv skal ta imot F16-fly.

Storbritannia og Nederland ønsker å danne en «internasjonal koalisjon» for å forsyne Ukraina med jagerfly. Det melder nyhetsbyrået AFP og The Guardian, som siterer den britiske regjeringen.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak og Nederlands statsminister Rutte hadde blitt enige om en slik tilnærming på sidelinjen av Europarådets toppmøte i Islands hovedstad Reykjavik, sa en talsmann for regjeringen i London tirsdag kveld. Ukraina bør motta F-16 jagerfly og også støttes i trening. Det kom ingen bekreftelse fra nederlandsk side tirsdag kveld.

De siste dagene har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bedt om omfattende ny militærhjelp og støtte til å bygge en «jagerflykoalisjon» under besøk i Italia, Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Etter et møte med Sunak mandag hadde Zelenskyj allerede uttrykt optimisme i den forbindelse.

Tirsdag kveld ønsket Zelenskyj den nye bevegelsen i jagerflydebatten velkommen:

– I går i Storbritannia ble vi enige med Rishi (Sunak), statsministeren, om at vi jobber med en koalisjon av jagerfly – trening, fly, resultater, sa Zelenskyj i sin daglige videotale om resultatene av sin tur til Europa.

mest lest