Verdens største krigsskip på vei inn mot Oslo: – Dette er Norges trygghet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. mai 2023 | 09:18

Det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford», seilte tidlig onsdag morgen inn i Oslofjorden.

Skipet, som som huser rundt 4500 sjøfolk, og blir drevet av to atomreaktorer, skal legge til innerst i Oslofjorden i fire dager.

I anledning besøket er det iverksatt flere forbud i hele indre Oslofjord.

Politiet i Oslo ber skuelystne båtførere om å holde 500 meters avstand til hangarskipet og eskorterende fartøy ved anløp, samt 1000 meters avstand fra ankringspunktet.

– Vi oppfordrer skuelystne i trafikken langs Oslofjorden til å ikke lage noen trafikkfarlige situasjoner eller skape noen kødannelser i tilfelle det skulle bli noen, ja vi kaller det en glanekø når skipet kommer innover etter hvert i løpet av dagen, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli til NRK.

USS «Gerald R. Ford» er det største krigsskipet som noen gang er bygget.

– Dette er Norges trygghet, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB da han besøkte skipet mandag 22. mai.

Onsdag er to loser om bord på verdens største militære fartøy, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, for å lose det trygt inn Oslofjorden.

Det er en gigant som er på vei til Oslo; 333 meter langt, 76 meter høyt og 78 meter bredt, skriver Kystverket i en pressemelding.

– Det har blitt loset inn cruisefartøy som er like store, men de har ikke gått like dypt. Så det er dybden som er den store utfordringen. Hangarskipet holder seg marginalt innenfor maksdybden i seilingsforskriften for Oslofjorden, forklarer losene.

For det er mange ulike sikkerhetsmessige hensyn å ta når det som omtales som verdens største krigsskip kommer til Norge, og losene skal bidra til at sjøsikkerheten blir godt ivaretatt, kan vi lese.

mest lest