Norge har blitt et lavkostland – for dansker

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. mai 2023 | 10:33

I 2013 fikk du 100 danske kroner for 100 norske. Nå må du ut med 160 norske kroner for tilsvarende sum danske.

Det snur velstandsnivået på hodet – når det gjelder ferier hos hverandre i det minste.

Bor du i Norge, men får betalt i danske kroner, kan du glede deg. Gjennomsnittslønnen i Norge er omlag 630.000 (norske) kroner. I Danmark er den 546.000 DKK, som med dagens valutakurs tilsvarer 870.000 NOK, skriver VG.

En sykepleier tjener 518.400 DKK blir 824.256 NOK.

En ferie med mat og drikke har for nordmenn i Danmark altså blitt 60 prosent dyrere på ti år. 17 prosent dyrere bare det siste året. For dansker på skiferie i Norge er det stikk motsatt. Alt har blitt mye billigere.

– Det har blitt billig for folk å klippe håret, kjøpe øl, laks og båter her. Vi har blitt et billigland for mange, sier makroøkonom Jan Ludvig Andreassen.

Men har folks reisevaner endret seg ennå? Kanskje ikke.

– Jeg tror ikke folk har tatt det innover seg. Kronen er ekstremt svak og Danmark har mye høyere prisvekst på mat. Det er den komboen som gjør det veldig dyrt, sier makroøkonom Jan Ludvig Andreassen.

Danske kroner er bundet til Euro, så det er ikke mye bedre for nordmenn å feriere andre steder i Europa heller. Andreassen mener vi må beregne en effektiv kurs på 13 kroner per Euro i sommer.

Det er deilig å være dansk i Norge, konkluderer VG.

Skyldes politikken

Når det gjelder årsakene til kronesvekkelsen, er meningene delte. Kjell Erik Eilertsen mener det i hovedsak skyldes utenlandske investorers manglende tro på den økonomiske politikken som føre i landet. Vi har verdens strengeste klimapolitikk, og det kommer til å koste mye. Og nå utlendingene minster lysten på å investere i Norge, trenger de heller ikke kjøpe kroner.

Dermed gå kursen ned.

Med svekket krone, går også prisen på importerte varer opp i Norge. Hvis du føler at du blir fattigere, skyldes det blant annet hva Eilertsen har kalt «klimapolitisk kraftsløsing».

Hele podkasten kan sees under.

mest lest