USAs forsvarssjef: Ukrainas styrker vil neppe presse tilbake alle russiske tropper

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26/05/2023 | 11:00

Russland vil ikke oppnå en militær seier i Ukraina, og Kyivs styrker vil neppe presse tilbake alle russiske tropper fra deres territorium med det første, ifølge amerikansk general.

– Denne krigen kommer ikke til å bli vunnet av Russland, sa USAs forsvarssjef, general Mark Milley torsdag.

Russlands opprinnelige strategiske mål, inkludert å styrte regjeringen i Kyiv, «er ikke oppnåelige militært», sa Milley til journalister etter avslutningen av et virtuelt møte med dusinvis av land som er medlemmer av Ukraine Defense Contact Group, som også er kjent som Ramstein-gruppa.

Det er også hundretusener av russiske soldater i Ukraina, noe som vil gjøre Ukrainas mål om å gjenerobre alt territorium som er tapt til russiske styrker usannsynlig «på kort sikt», sa Milley.

– Det betyr at kampene kommer til å fortsette, det kommer til å bli blodig, det kommer til å bli hardt. Og på et tidspunkt vil begge sider enten forhandle om en løsning, eller de vil komme til en militær konklusjon, sa han.

Millys vurdering føyer seg inn i rekken av prognoser om at krigen i Ukraina ser ut til å trekke ut, der ingen av partene ligger an til å vinne en klar seier og ingen forhandlinger pågår.

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev, en sentral alliert av president Vladimir Putin, sa også at Moskvas krig i Ukraina kan fortsette i flere tiår.

Ifølge kommentarer publisert av det russiske nyhetsbyrået RIA torsdag, beskrev Medvedev en pågående konflikt som involverer år med kamper med Ukraina, ispedd flere år med våpenhviler før kampene fornyes.

– Denne konflikten vil vare veldig lenge, mest sannsynlig tiår, sa Medvedev til nyhetsbyrået RIA under et besøk i Vietnam.

– Så lenge det er en slik makt på plass [i Kyiv], vil det bli, la oss si, tre år med våpenhvile, to år med konflikt, og alt vil bli gjentatt, sier Medvedev, som nå er nestleder i Putins mektige sikkerhetsråd.

Medvedev er kjent for jevnlig å komme med harde kommentarer om Ukraina, og sa tidligere i år at et russisk nederlag kan utløse en atomkrig.

mest lest