Vil ha slutt på bruken av ordet «fanteri»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. mai 2023 | 18:14

Ordet er diskrimminerende mot romanifolk, mener Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn.

«Mange tror at rasismen kom til landet med arbeidsinnvandringen på 1970-tallet. Det var naturligvis ikke starten. Vi har hatt rasisme i Norge siden første halvdel av 1600-tallet,» skriver Kohn i en kronikk i VG.

Og historien om romanifolkets møte med nordmenn er ukjent for mange. Kohn forteller:

I 1643 kom en kongelig forordning fra København, som Norge da lå under. I denne ble det satt skuddpremie på «omstreifere».

Disse omstreiferne ble også kalt «fanter» og var i all hovedsak reisende, romanifolk, også kalt tatere. Skuddpremien var starten på de årlige «fantejaktene» som fant sted i Norge.

I løpet av én slik fantejakt kunne man ta livet av mellom hundre og hundre og femti mennesker. Man holdt på med disse fantejaktene i ca. 100 år, til midt på 1700-tallet, forteller Kohn.

Og han må gis rett i at dette ikke er almenn kunnskap i Norge.

Les også: Reagerer på rasisme mot hvite i grunnskolepensum (+)

Så hvorfor bruker man fortsatt ordet «fanteri» og liknende uttrykk?

I dagens norske aviser forekommer ordet «fanteri» i ulike uttrykk, finner Kohn og nevner: «Fusk og fanteri, juks og fanteri og fyll og fanteri.»

Et oppslag i Wiktionary på ordet fanteri gir følgende: «Lureri, fusk og uærlighet.» I bokmålsordboken står det i tillegg: «Uærlighet og muffens.»

«Det står ingen advarsel om at ordet er nedsettende,» skriver han.

Etterkommere etter romanifolket eller tateter i Norge har visstnok forsøkt lenge å få det bort, slik ordet «neger» har blitt uglesett i det siste. Men de har ikke blitt hørt, og det må ta slutt mener Kohn.

«Mine tatervenner forteller meg at de møter veggen både hos Språkrådet og avisene. Argumentene for ikke å ta taternes varsling på alvor er de samme gamle; hårsårhet og intensjon. Svaret de får er at det er et vanlig og godartet uttrykk. Med andre ord at intensjonen ikke er ond eller slem.»

Akkurat samme argumenter vi man møtt med da man forsøkte å få nordmenn til å forstå at det er uakseptabelt å bruke «n-ordet» og med navn som jødebutikk og jødepriser.

«Hvorfor skal det være så vanskelig å erkjenne at fanteri og varianter med sammensetning av fanteri er nedsettende?» spør Kohn og legger presse på saken:

«Jeg oppfordrer alle redaksjoner til å slutte å bruke varianter av fanteri, på samme måte som man har klart å slutte å bruke n-ordet. Oppfordringen til Språkrådet lyder som følger: Rediger ordbøkene slik det er gjort med n-ordet. Det står fortsatt i bøkene, men det står også innledningsvis at ordet er «utdatert» og «nedsettende»,» konkluderer han.

Vil du slutte å bruke ordet «fanteri» etter dette?

mest lest