– Snart er det bare olje og gass som lønner seg i Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mai 2023 | 01:49

Store klimaprosjekter har blitt stanset eller forsinket. Økte kostnader er fellesnevneren.

– Biozin. Klemetsrud. Trollvind. Alle er enormt viktige klimaprosjekter som nå stanses fordi kostnadsveksten blir for stor. Snart er det bare olje og gass som lønner seg i Norge. Det er trist, men også veldig kortsiktig, sier Sigrun Aasland, leder av miljøstiftelsen Zero, til E24.

Avisen lister opp flere prosjekter som er utsatt eller forsinket:

  1. Karbonfangstanlegget på Klemetsrud risikerer å aldri bli ferdigstilt. I beste fall blir oppstarten enda ett år forsinket
  2. Karbonfangstanlegget Heidelberg Materials (tidligere Norcem) i Brevik er forsinket med seks måneder
  3. Equinors Trollvind-prosjekt, som skulle levere kraft til feltene Troll og Oseberg, og til kraftnettet på land, er utsatt på ubestemt tid
  4. Biodrivstoff-fabrikken Biozin, som skulle levere biodrivstoff til fly, trailere og skip, ble stoppet i mai
  5. Batteriselskapet Freyrs første testfabrikk i Mo i Rana skulle startet opp i 2021, men åpnet i 2023. Den større fabrikken Giga Artic kan også bli utsatt, ifølge NRK. Det avhenger av den norske regjeringens respons på de gunstige skattereglene i USA, opplyser selskapet til E24

Økte kostnader stanser eller utsettter oppstart på prosjektene. En miks av inflasjon, ustabile internasjonale forhold og svak krone, trekkes også frem.

Miljøstiftelsen Zero etterspør strengere prioriteringer fra regjeringen.

– Det blir ikke noen nye grønne teknologisatsinger så lenge det er dyrere enn fossile løsninger. Derfor er vi opptatt av at vi trenger risikoavløsende tiltak, sier Aasland. Hun mener regjeringen må bestemme seg for om de ønsker å nå klimamålene eller ikke.

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i olje- og energidepartementet sier til E24 at regjeringen selvsagt skal nå klimamålene som er satt. Han forteller til avisen at det er grunn for å være bekymret over den høye kostnadsutviklingen. Statssekretæren peker på ettervirkninger av pandemien, Russlands invasjon av Ukraina og stort press på internasjonale leverandørkjeder, som årsak.

Bjelland Eriksen sier regjeringen skal legger til rette for at grønne næringer raskest mulig skal kunne stå på egne ben, og at ikke alt handler om økt støtte.

mest lest