Trekker seg i protest mot kjønnsbaserte Amanda-priser: – Utdatert

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. mai 2023 | 18:59

Tirsdag møttes for første gang juryen som skal bestemme hvem som skal få årets Amandapriser. Møtet endte med at Ulrik Imtiaz Rolfsen trakk seg fra juryen i protest.

Amandaprisen er en norsk filmpris som ble opprettet i 1985. Prisen utdeles årlig i flere kategorier ved Den norske filmfestivalen i Haugesund.

– Jeg tok opp en diskusjon om hvorvidt det er utdatert at vi gir kjønnsbaserte skuespillerpriser, eller om vi kan redefinere prisene på en annen måte. Jeg mener det er et veldig kunstig skille, forteller Rolfsen til Dagsavisen.

Da han ikke fikk medhold og de andre ville utsette spørsmålet til neste år, trakk han seg

Rolfsen er regissør, produsent og manusforfatter, og står bak en lang rekke film- og tv-suksesser de siste årene.

– Jeg trekker meg i protest. Forhåpentligvis kan det skje en endring. Men når Amandaledelsen ikke er villige til å endre på det, da vil ikke jeg være med, legger han til.

– Det handler ikke om at jeg ikke mener at det er verdige kvinnelige og mannlige skuespillere, men at man skal skille skuespillerne på kjønn. I år handler det også om at noen av skuespillerne transenderer kjønn i det de spiller. Da blir det veldig kunstig for meg å snakke om kjønn, sier Rolfsen.

Han forteller til Dagsavisen at de andre i juryen klappet da han forlot rommet i protest.

– Jeg spurte også hva man skulle gjøre med skuespillere som ikke definerer seg som mann eller kvinne. Da fikk jeg til svar at de fikk se på det når det problemet kommer. Da mener jeg det er utdatert, og de får fortsette uten meg, sier Rolfsen.

Festival- og programsjef for Haugesund internasjonale filmfestival og leder av Amandakomiteen Tonje Hardersen sier det kom brått på dem at Rolfsen trakk seg fra juryen.

– Ulrik har visst at han skal være med i Amandajuryen siden oktober, og det er synd at han ventet til ut i første jurymøte med å si at han var uenig i kategoriene, sier hun.

mest lest