Russland legger miner på «industrielt nivå»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. juni 2023 | 11:20

Når ukrainske styrker starter sin motoffensiv i sommer, vil de møte flere linjer med russiske befestninger som strekker seg hundrevis av kilometer fra Svartehavet til Ukrainas nordlige grense.

De militære farene inkluderer skyttergraver og panservernhindringer, men russiske soldater har også vært opptatt med å legge ned tusenvis av landminer.

– Det vi ser er bare industrielt nivå … industriell minelegging, sier Michael Newton, leder for landmineryddingsorganisasjonen HALO Trusts Ukraina-program.

Utover den militære utfordringen med fremrykkende ukrainske tropper, vil russiske minefelt trolig føre til hundrevis av sivile dødsfall og kreve milliarder av dollar for å bli trygt fjernet i de kommende årene, sier eksperter til The Moscow Times.

Russland bruker en blanding av panservern- og antipersonellminer, ifølge en rapport fra det britiske Royal United Services Institute som ble offentliggjort tidligere denne måneden.

Miner er en integrert del av defensive befestninger som de i russisk-okkuperte områder i Sør- og Øst-Ukraina, som vanligvis er utformet for å sluse fremrykkende infanteri inn i stillinger som gjør dem sårbare for motangrep og artilleribeskytning.

– Vi bruker dem til å minelegge visse veikryss, for å dekke våre tropper på flankene, slik at fienden ikke bryter gjennom, sa en russisk soldat i en video lagt ut på Telegram av det russiske forsvarsdepartementet i forrige uke.

Human Rights Watch har dokumentert bruk av mer enn et dusin forskjellige typer miner i Ukraina siden starten av Russlands invasjon i fjor. Disse inkluderer forbudte rakettavfyrte antipersonellminer – også kjent som «sommerfuglminer» – som organisasjonen hevdet har blitt utplassert av Ukraina. 

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal sa i januar at Russland hadde skapt det «største minefeltet i verden» i Ukraina, og hevdet at over 40 prosent av landet var forurenset med miner.

Landminer er notorisk vanskelige å finne – enten av soldater på bakken eller av analytikere som ser på satellittbilder.

Verdensbanken anslo nylig at fjerning av alt eksplosivt våpen i Ukraina kan koste over 37 milliarder dollar de neste 10 årene.

mest lest