Sjefanalytiker mener Norges Bank bidrar til kronesvekkelse: – Skremmer internasjonale aktører

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. juni 2023 | 04:38

Sjefanalytiker Kristoffer Lomholt i Danske Bank mener kronesalgene til Norges Bank skremmer internasjonale aktører vekk fra kronen.

Etter en svekkelse som har vart omtrent sammenhengende siden i fjor sommer, er kronen nå på sitt svakeste siden våren 2020, skriver Dagens Næringsliv.

Onsdag falt kronen ytterligere, etter at Norges Bank kunngjorde at de kutter kronesalget til 1,3 milliarder om dagen. En euro koster nå 12,02 kroner, og for en dollar må du betale 11,26 kroner.

Norges Bank har vært utsatt for kritikk de siste månedene fordi flere mener at kronesalgene deres er med på å svekke kronen.

Økonomi-avisen har lagt ut en enkel forklaring på hvorfor Norges Bank selger kroner i det hele tatt:

«Nå olje- og gassinntektene er høye, strømmer det inn norske kroner i statskassen fra utbytte fra Equinor og skatt fra oljeselskapene. Dersom disse inntektene er høyere enn underskuddet på statsbudsjettet, slik det er nå, så er det Norges Bank sin oppgave å veksle disse til utenlandsk valuta, som så settes inn på Oljefondet».

I teorien skal ikke dette bety noe for kronekursen, men flere eksperter har pekt på at det er en sammenheng mellom kronekursen og kronesalgene til Norges Bank. En forklaring kan være at utenlandske aktører ser på kronesalgene som at sentralbanken ønsker en svakere krone, skriver DN.

Kristoffer Lomholt, sjefanalytiker i Danske Bank, forteller til DN at det er god sannsynlighet for at kronen kan bli enda svakere i Juni.

Lomholt har mye kontakt med internasjonale aktører, og han bekrefter til DN at kronesalgene til Norges Bank nå er på «alles» lepper. Han mener kronesalget skaper forvirring blant markedsaktører og peker på en kronikk Norges Bank skrev, som var så uvanlig at at den fikk flere til å sperre opp øynene.

Sjefanalytikeren mener i tillegg at Norges Bank selger for mange kroner nå.

– Det holder hedgefondene unna å investere i kroner, og det er flere fond som synes det er interessant å selge kronen nå. Det blir en selvoppfyllende profeti, sier Lomholt til avisen.

mest lest