Kutter investeringer for fem milliarder: Lakseskattens feil

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. juni 2023 | 22:57

Lakseoppdrettsaktøren Mowi, med milliardær John Fredriksen som storeier, varsler nå massive investeringskutt som følge av regjeringens nye lakseskatt.

Det opplyser Mowi-sjef Ivan Vindheim til VG:

– Vi kan dele at hele vår post-smolt-strategi har blitt stanset. Dette er investeringer i syv anlegg på land langs hele kysten for omkring fem milliarder kroner, sier Vindheim.

Kuttet vil ramme rundt 1.400 årsverk bare i byggefasen av satsingen.

– Dessverre får det konsekvenser for leverandørindustrien, sier Vindheim.

Den nye lakseskatten ble vedtatt av regjeringen og venstrepartiene på onsdag, etter at Venstre sikret flertall.

Grunnrenteskatten på havbruk utgjør 25 prosent og ble vedtatt med 93 mot 76 stemmer.

Utgangspunktet regjeringen helst ønsket å innføre var 40 prosent, men de nedskalerte etter hvert ned til 35 prosent. Venstre, som var med å sikre iverksettelse av skatten, skryter av å ha æren for å ha redusert den til 25 prosent. Uten Venstre og Pasientfokus hadde trolig ikke skatten funnet sted i det helle tatt.

Høyre hadde imidlertid godtatt en skatt på 15 prosent.

– Jeg vil nok en gang understreke at det er modellen som er feil, og modellen blir ikke noe mer riktig ved å redusere skatteprosenten, sa Sjømatbedriftenes Robert Eriksson forrige uke.

Det eneste partiet på Stortinget som har vært tydelig forkjemper mot skatten, var Fremskrittspartiet.

Partiet har ved en rekke anledninger uttrykt bekymring for at lakseskatten vil ramme vekst, utvikling og arbeidsplasser langs kysten, og advart mot å gå videre uten å ha sjømatbransjen med på laget.

– Det er oppsiktsvekkende at regjeringen og Venstre ikke vil ha sjømatbransjen med på laget. FrP opprettholder vårt forslag om å sende saken tilbake, slik at vi kan få utredet en bærekraftig modell i samråd med bransjen, sa nestleder Hans Andreas Limi i en pressemelding forrige uke.

Blant andre som har rettet kritikk til lakseskatten, finner vi oppdrettsselskapet SalMar, arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen Sjømatbedriftene, Per Martin Olsen ved Sparebank 1 Nord-Norge og Sjømat Norge.

78 kystkommuner var i sitt høringssvar svært bekymret lakseskatten slik den ble foreslått.

– Forslaget er basert på at produksjon av mat er en grunnrentenæring som over tid høster ekstraordinær avkastning som ikke står i forhold til risiko. Dette stemmer ikke. Hele skatteforslaget hviler dermed på sviktende premisser. Derfor bør grunnrenteskatten på havbruk i Norge legges permanent til side, skrev Salmar.

– Forslaget om grunnrenteskatt som i dag ble lagt frem viser at regjeringen har hatt null intensjon om å lytte til næringen og kystens befolkning, sa administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Holmøy Eriksson, til NRK.

Lakseskatten vil redusere evnen til å finansiere investeringer, sier Olsen til IntraFish.

– Bankene vil neppe bli så utlånsvillige etter at grunnrenteskatt på havbruk blir innført, forklarer han.

Sjømat Norge, som representerer hele 870 sjømatbedrifter, anbefalte Stortinget og finanskomiteen å avvise Regjeringens forslag, som de rett ut kaller nærings, distrikts- og investeringsfiendtlig.

I følge dem vil forslaget føre til blant annet kraftig konkurransevridning, redusert kapitaltilgang, industriell nedbygging, flere kansellerte investeringer, negative konsekvenser for leverandørindustrien og verdikjeden for øvrig, tap av muligheter for fremtiden, nedbygging av norsk eierskap, økt uforutsigbarhet og mindre innovasjon.

Totalt sett har anslagsvis 45 milliarder kroner i investeringer nå blitt satt på vent eller meldt kuttet, og hundrevis er permittert.

mest lest