Advarer mot det norske boligmarkedet – høyest gjeld i verden

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. juni 2023 | 08:50

Det er størst risiko for mislighold av lån og finansiell uro i Norge.

Det mener IMF som peker på Norge, Sverige, Canada, og Australia, som skiller seg ut som de mest sårbare når rentenivået stiger.

Årsaken er at disse fire landene har de høyeste boligprisene, de høyeste gjeldsnivåene og, i varierende grad, lite bruk av fastrenter. I tillegg er dette blant OECD-landene med størst økning i rentenivået de seneste tre årene, skriver Finansavisen.

Dermed risikerer disse landene mislighold av boliglån i stor skala, når rentenivået stiger videre, advarer IMF.

«Advarselen er basert på vurderinger også OECD har gjort, og bygger på fem nøkkelfaktorer. Det ene kriteriet er husholdningenes gjeldsgrad i prosent av disponibel inntekt, det andre er andelen av denne gjelden som er til flytende rente, tredje kriterium er andelen av husholdningene som har boliggjeld, det fjerde er samlet boligprisvekst fra starten av 2020 til nå og det femte og siste er samlet endring i styringsrenten fra starten av 2020 til nå», skriver avisen.

Norge troner på toppen av listen med en gjeld på 347 prosent av brutto inntekt, opp 10 prosentpoeng fra 2020 til 2022, ifølge Finanstilsynets tall.

Skjermbilde: Finansavisen.

Målt etter OECDs definisjoner har husholdningene i Norge høyest gjeld i verden, målt som andel av husholdningenes disponible inntekt.

mest lest