– Udir sprer «fake news» med vilje

Avatar photo
Publisert 5. juni 2023 | 19:04

Utdanningsdirektoratet har skrevet om en historisk tale av John F. Kennedy. De har også tidligere diktet opp falske kilder.

I 2018 fikk videregåendeelever utdrag fra en tale, «A Strategy og Peace» av den amerikanske presidenten John F. Kennedy på eksamen i internasjonal engelsk. Talen er ansett som en av hans sterkeste.

I eksamensoppgaven skulle elevene forklare effekten av noen av hans språklige virkemidler og bruke eksempler fra talen i svarene sine.

I kildelisten står det at talen er blitt endret av Utdanningsdirektoratet. Men det står ikke hva konkret de hadde endret på.

Hvis man lytter til Kennedys tale, kan man derimot høre at de mangler noen ord og setninger som er med i Utdanningsdirektoratet revisjon av talen.

Her er noen av endringene som er gjort. Utdanningsdirektoratets tilskudd er uthevet i fet skrift:

  • Not merely peace for Americans but peace for all men and women, not merely peace in our time but peace in all time. After all, we all breathe the same air.
  • Let us examine our attitude towards peace itself.  Too many of us think it is impossible. Too many think it unreal. Too many surrender to fear.
  • So let us persevere like boats against the current.

Utdanningsdirektoratet har besvart en henvendelse fra Aftenposten i forbindelse med saken. Der forsvarer de endringene.

– Det er viktig å bearbeide tekster og skrive nytt innhold som ikke er autentisk i eksamensoppgavene. Det skal gjøre oppgavene lettere tilgjengelige for elevene, og gi dem bedre mulighet til å vise sin kompetanse. Lærere og elever har tidligere sagt at det ellers blir knapt med tid til både å lese, forstå og svare på oppgavene, forklarer avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen.

Han tilføyer at de lager tekster om situasjoner som ikke er autentiske, for å belyse spørsmålet eller gi en kontekst til oppgavene.

Likevel mener han det skal være tydelig hva som er oppdiktet, hva som er en bearbeidet kilde, og hva som er autentisk. For å vise elevene at noe innhold ikke er autentisk, settes Utdanningsdirektoratet som kilde.

Likevel vil direktoratet nå «innskjerpe god praksis for dette».

Ikke første gang det skjer

Lærere var i harnisk etter at elever i år fikk et dikt av en fiktiv forfatter på engelskeksamen. Det viste seg at diktet var skrevet av en fagnemnd.

En eksamen i samfunnsfaglig engelsk, også fra våren 2023, har oppgaver med sitater fra Mary Johnsen og Nancy K. dePaul. De omtales som «colonial historian from the Caribbean» og «member of the Historical Society of the Americas». Dette er fiktive kilder som Utdanningsdirektoratet har funnet opp.

Høsten 2022 fikk elever i engelskspråklig litteratur og kultur i oppgave å analysere et dikt skrevet av Alana C. Burridge. Heller ikke hun finnes.

Et annet eksempel fra høsten 2022 er en eksamen for elever i samfunnsfaglig engelsk. Der skulle elevene ta utgangspunkt i sitater om skotsk uavhengighet fra en taxisjåfør, en politikkstudent og en lærer. Heller ikke disse menneskene finnes.

I kildelistene står det: «Quotes by Utdanningsdirektoratet», «Poem by Utdanningsdirektoratet», eller lignende.

– Deler fake news med vitende vilje

Flere reagerer på praksisen av Utdanningsdirektoratet.

Kjell Lars Berge ved Universitetet i Oslo foreslår at vi legger ned hele direktoratet.

Kommentator Solveig G. Sandelson i Stavanger Aftenblad skriver at «Det er eit demokratisk problem, på fleire måtar. Ein av dei er at direktoratet viser fingeren til kampen mot fake news.»

Norske lærere reagerer også kraftig på praksisen. I Facebook-gruppen English Teacher Network er det fullt opprør etter at engelskeksamen gikk av stabelen for videregående elever tidligere denne uken.

Kommentator i Nettavisen, Erik Stephansen, skriver:

«Vi i de redaktørstyrte mediene driver år ut og år inn en nærmest endeløs kamp mot falske nyhetssteder på nettet. […] Kampen om sannheten, særlig på sosiale medier, er etter hvert blitt høyst reell – og også skoleverket har blitt mobilisert for å styrke elevenes kritiske evner og muligheter til å skille gode fra dårlige kilder.

Så skal vi altså oppleve at selve skolen – ja, selve statsapparatet, gjør sitt for å rive ned forskjellen mellom løgn og sannhet – med vitende og vilje.»

mest lest