Nødetater i verneutstyr rykket ut etter melding om «ekstremt farlig og giftig» stoff – trolig ricin

Avatar photo
Publisert 8. juni 2023 | 20:06

Nødetatene er mannsterke på plass ved en leilighet på Bøler øst i Oslo etter melding om at en mann følte seg uvel etter å ha fått noe flytende på armen.

Mannen, som selv meldte fra til nødetatene, skal ha spesifisert hvilket stoff det dreier seg om. Opplysninger om stoffet skal ha ført til den massive uttrykningen.

– Vi har fått opplysninger om et stoff vi betegner som ekstremt giftig og veldig farlig. Når vi får slike telefonhenvendelser, finnes det prosedyrer for hvordan vi skal hente ut en pasient, rense ham og fraktes til sykehus på en sikker måte, sier innsatsleder på stedet, Tore Barstad.

Etter det iNyheter kjenner til skal det dreie seg om ricin. Personen som har fått stoffet på armen skal være 17 år og av utenlandsk opprinnelse.

De to øvrige i leiligheten skal har vært 17-åringens foreldre, som ble hentet ut av personell i verneutstyr og deretter ført bort, kledd nakne og spylt.

Rundt klokken 20:30 melder politiet at tester av stoffet har styrket deres teori om hva det skal dreie seg om. De vil likevel ikke navngi stoffet offentlig.

PST er gjort kjent med saken.

– Stoffet er såpass farlig. Dette får du ikke kjøpt på lovlig vis. Dette er et giftig stoff, og bare fantasien setter grenser på hva det kan brukes til. Her er det noen som har gjort noe som ikke hatt vært lurt og havnet i en knipe, sier innsatslederen.

Det er gjennomført en hurtigtest av stoffet, som ikke viste et klar svar. Det skal nå gjennomføres grundigere prøver. Forsvarets forskningsinstitutt har åpnet deres beredskapslaboratorium.

– Vi kan ikke feile med vurderingene nå. Da koster det oss mye mindre med å bruke tid og gjøre det grundig i stedet for å åpne opp, sier innsatsleder litt før klokken 19.

Han vil ikke kommentere hva slags stoff det er, men sier det er et giftig og farlig stoff som finnes i ulike former. I dette tilfellet er det flytende.

Naboene får ikke gå ut

Det var tre andre personer i leiligheten, som blir renset og fraktet til sykehus.

Barstad forteller at de har sikret en sone rundt leiligheten i henhold til prosedyrene for denne typen hendelser. Der vil de ikke at folk skal ferdes. Den aktuelle leiligheten er isolert.

– Dette er i en blokk med flere leiligheter, og samtlige som er i den oppgangen vil nå ikke kunne ta seg gjennom fellesarealet. De er isolert i leilighetene, og det foregår varsling nå, sier innsatslederen.

Det er en stigebil på stedet for å kunne evakuere folk dersom noen skulle trenge helsehjelp.

– Nå skal det også sies at vi har folk med kompetanse på den typen stoff og muligheter til å gjennomføre hurtigtest, så det skal ikke ta så lang tid før vi vet hva det er snakk om.

Han sier at de i løpet av kvelden vil få det endelig bekreftet.

– Det vil være avgjørende for veien videre. Er det verst tenkelig scenario, så er denne oppgangen ubeboelig i ukesvis fremover. I beste fall får vi tatt dette ned ganske tidlig.

Boligområdet er vanligvis stille og rolig, med mange barnefamilier. Det forteller en nabo til VG.

En person er siktet i forbindelse med saken.

Vedkommende som fikk stoffet på armen er i god helsetilstand, meldte politiet rundt klokken 20:30.

Om ricin:

Ricin er en ekstremt giftig substans som finnes i frøene til planten Ricinus communis, også kjent som ricinusplanten eller oljeplanten. Ricin er et naturlig forekommende protein som finnes i frøene, spesielt i frøkjernene. Det er kjent for å være et av de mest potente giftstoffene som finnes i naturen.

Ricin kan være dødelig selv i svært små mengder. Bare noen saltkorn av stoffet er nok til å ta livet av et voksent menneske.

Det virker ved å forstyrre proteinsyntesen i kroppens celler, noe som fører til organsvikt og død. Inntak av ricin kan føre til alvorlige symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, dehydrering, blodtrykksfall og pustevansker. Hvis det kommer i kontakt med huden eller øynene, kan det forårsake irritasjon og betennelse.

På grunn av sin høye giftighet har ricin også blitt undersøkt og brukt som et potensielt biologisk våpen.

I april 2011 skal en mann fra Tromsø ha fremstilt giftstoffet hjemme og deretter brukt det til å ta sitt eget liv. Ifølge Pål Aas ved Forsvarets forskningsinstitutt skal dette være den første ricin-episoden i Norge noensinne.

Jørgen Granberg bidro til denne saken.

mest lest