Julian Assange «farlig nær» amerikansk utlevering

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. juni 2023 | 07:00

Julian Assange er «farlig nær» å bli utlevert til USA etter å ha tapt sin siste juridiske appell, sier hans familie og observatører av hans langvarige juridiske kamp.

Hans advokater sier de vil anke igjen til den samme domstolen, blant økende frykt for at han kan tilbringe resten av sitt liv i fengsel for å ha publisert tusenvis av klassifiserte militære og diplomatiske dokumenter.

I en tre-siders dom avsagt på tirsdag avviste den britiske høyesterettsdommeren Jonathan Swift alle de åtte grunnlagene for Assanges anke over USAs utleveringsordre, undertegnet av daværende britisk innenriksminister Priti Patel i juni i fjor.

Men Assanges kone, Stella Assange forteller til The Guardian at hennes ektemann ville komme med en «fornyet søknad om anke til høyesterett» neste uke.

– Saken vil deretter bli hørt for to nye dommere i en offentlig høring, sa Stella Assange til avisen.

– Og vi forblir optimistiske med tanke på at vi vil seire, og at Julian ikke vil bli utlevert til USA, der han står overfor anklager som kan resultere i at han tilbringer resten av sitt liv i et maksimalsikkerhetsfengsel for å ha publisert sann informasjon som avslørte krigsforbrytelser begått av den amerikanske regjeringen, sier hun videre.

Assanges juridiske team har også sagt at den amerikanske regjeringen konsekvent har feilrepresentert sakens kjernefakta for de britiske domstolene.

Forsvaret har fem dager på seg til å sende inn en anke til et panel på to dommere, som vil innkalle til en offentlig høring.

Assange står overfor 18 anklager over WikiLeaks’ publisering av klassifiserte dokumenter, i vesentlig grad resultat av en lekkasje fra den tidligere amerikanske hærens etterretningsanalytiker Chelsea Manning. Manning ble dømt til 35 års fengsel, men løslatt etter at president Barack Obama omgjorde dommen hennes i 2017.

mest lest