Bunnpris-topp Christian Lykke sier de ikke har tenkt å boikotte Freia, deres eier Mondelez eller andre leverandører som på en eller annen måte har noe med Russland å gjøre.
Kjeden følger altså ikke resten av bransjen. Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop har nemlig tatt tydelige standpunkt i Freia-saken de siste dagene. De ønsker at regjeringen skal komme på banen.
– Vi trenger ingen tydeligere retningslinjer fra myndighetene, sier Lykke til E24.
Bunnpris er landets fjerde største dagligvarekonsern, med en markedsandel på 3,5 prosent.
Flyselskapet SAS var først ute til å boikotte Freia. De viste til Ukrainas svarteliste over selskaper som har forbindelse med Russland. Mendelez, som eier Freia, har nemlig kobling til Russland, selv om ikke Freias varer produseres eller selges i landet.
– Skal man ta denne logikken helt ut, og ikke bare la det gå ut over én leverandør som et symbol, så må man slutte å kjøpe all mat som kommer fra landjorden også, sier Lykke til E24, og viser til at gjødselgiganten Yara fremdeles importerer ingredienser fra Russland.
– Det er lett å boikotte Freia, for ingen trenger produktene deres for å overleve. Men da blir det litt skeivt. Det rammer en veldig liten gruppe, sier han.
Salget har tatt seg opp
Løkke forteller videre at hvis den enkelte kunde vil boikotte Bunnpris, så er det noe kjeden vil ta til seg for vurdering. Men foreløpig er det ingenting som tyder på at dette er tilfelle. Tvert imot, så viser kjedens egne tall fra forrige uke at salget av Mondelez-produkter har gått opp 15 prosent sammenlignet med samme periode som i fjor, ifølge Løkke.
– Her kan jeg bare spekulere, men det kan være noen er redd for boikott og fyller opp.
Ansatte hos Freia har uttalt at de frykter boikotten kan ramme norske arbeidsplasser, uten å påvirke Russland i noen betydelig grad.
– Hvis dette vedvarer og de store butikkjedene også hiver seg på denne bølgen, da er det ikke noen vits i å ha noen produksjon i gang. Da blir det permitteringer, sier fagforeningsleder Gøran Nyberg til NRK.