Lover «full støtte» til Russlands invasjon – ber om tettere samarbeid

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. juni 2023 | 11:16

Nord-Koreas leder Kim Jong-un tilbød sitt lands «fulle støtte og solidaritet» til Moskva i en melding til Russlands president Vladimir Putin mandag, melder statlige medier.

Kim sendte gratulasjonsmeldingen på nasjonaldagen til Russland, en av en håndfull nasjoner som opprettholder vennlige forbindelser med Pyongyang.

Hans melding, publisert av det offisielle Korean Central News Agency (KCNA), nevnte ikke direkte invasjonen av Ukraina eller Moskvas involvering i en væpnet konflikt, men roste Putins «riktige beslutning og veiledning … for å hindre de fiendtlige styrkenes eskalerende trusler».

Det nordkoreanske folket gir «full støtte og solidaritet til det russiske folket i deres fullskala kamp for å implementere den hellige saken for å bevare landets suverene rettigheter, utvikling og interesser mot imperialistenes høyhendte og vilkårlige praksis», heter det videre i meldingen.

Nord-Korea har beskrevet konflikten som en amerikansk «stedfortrederkrig» for å ødelegge Russland, og fordømt vestlig militærhjelp til Kyiv.

Kim Jong-un oppfordret til tettere samarbeid med den russiske presidenten, «i samsvar med det felles ønsket til folkene i de to landene om å oppfylle det store målet om å bygge et mektig land».

I januar anklaget USA Nord-Korea for å ha levert raketter og missiler til den russiske Wagner-gruppen. Pyongyang benektet den påstanden.

Og i mars hevdet Washington å ha bevis for at Moskva så til Pyongyang for å levere våpen til sin offensiv i Ukraina, i retur for matvarehjelp til fattige Nord-Korea.

Som fast medlem av FNs sikkerhetsråd har Russland lenge holdt linjen mot økende press på Nord-Korea, som er under flere FN- og vestlige sanksjoner på grunn av landets atomvåpen- og missilprogrammer.

mest lest