Vil ikke signere kontrakt med forsvarsministeren

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. juni 2023 | 03:07

Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin sier at hans private leiesoldathær ikke vil signere en kontrakt med den russiske forsvarsministeren

Utviklingen er nok et kapittel i historien om konflikten mellom Prigozjin og den russiske forsvarsledelsen.

Soldatene til den russiske leiesoldaten Wagner-gruppen nekter å signere en kontrakt med det russiske forsvarsdepartementet.

Det opplyser Prigozjin, søndag via sin pressetjeneste på Telegram.

Kunngjøringen er et svar på et nytt dekret fra Russlands forsvarsminister, Sergej Sjoigu.

Ifølge en uttalelse lagt ut på departementets nettside på lørdag, foreslår Shoigu at alle «frivillige militære enheter» kan signere kontrakter med departementet innen 1. juli.

Uavhengige russiske medier som The Moscow Times og Novaja Gaseta har tolket det som en ordre som forplikter alle soldater til å underkaste seg kommandoen i forsvarsdepartementet.

Medier som nyhetsbyrået Tass og TV-kanalen Zvezda rapporterer det utelukkende som et tilbud som gjør det mulig for de frivillige å inngå kontrakt med det russiske forsvarsdepartementet.

Det russiske forsvarsdepartementet nevnte ikke Wagner-gruppen direkte og spesifiserte ikke hvilke «frivillige enheter» som var involvert.

Departementet har imidlertid ved flere tidligere anledninger omtalt private militære selskaper som Wagner-gruppen som «frivillige».

Ved å bruke denne betegnelsen kan myndighetene omgå det faktum at leiesoldatorganisasjoner formelt ikke er tillatt i Russland.

mest lest