Militæranalytiker: Momentum er borte i den ukrainske offensiven

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. juni 2023 | 12:12

De siste dagene har Ukraina satt i gang deler av sin motoffensiv, men nå har det oppstått utfordringer.

Det sier den polske militæranalytikeren Konrad Muzyka til Reuters.

– De gjorde det ganske bra i starten, sier han.

Ifølge Muzyka, som følger utviklingen tett, har Ukraina utplassert 3 av de 12 forberedte brigadene så langt. Og selv om hele styrken ikke er satt inn, ser militæranalytikeren utfordringer allerede etter de første dagene.

– Min største bekymring fem-seks dager inn i denne fasen er at fremgangen ser ut til å ha stoppet opp. Momentumet de bygde opp de første dagene er stort sett borte, og vi vet ikke hvorfor det er slik.

Ukraina slo til i to områder langs den sørøstlige fronten i forrige uke da de begynte hovedfasen av sin etterlengtede operasjon, og rapporterte syv gjenerobrede landsbyer, men tok også tap, inkludert vestlige infanterikjøretøy og stridsvogner.

– Risikoen for dem (ukrainerne) er at før de kommer til den (russiske) forsvarslinjen, tar de for mye slitasje, og det vil være for vanskelig å bryte den, sier Rob Lee, seniorforsker ved Foreign Policy Research Institute og blant analytikere som har rapportert tap på begge sider basert på satellitt-bilder.

Russland har forberedt tusenvis av forsvarsstillinger fra kanten av Vest-Russland helt til okkuperte Krim ved Svartehavet, inkludert minefelt, antitankgrøfter, rader med betong «dragetenner» barrikader og skyttergraver.

Posisjonene, som ble gjennomgått av Reuters ved hjelp av satellittbilder i april, er tungt konsentrert i det strategisk viktige sør der Kyiv kan ha som mål å kutte Russlands landbro til Krim og splitte Kremls styrker.

mest lest