USAs atomvåpentesting på 1940- og 1950-tallet har fått skylden for høy radioaktivitet i Sør-Kinahavet.
Etter mer enn et tiår med studier sa forskere at de har funnet det siste beviset på at testing på Marshalløyene under den kalde krigen forurenset hele havområdet, mer enn 5000 kilometer unna der testene foregikk skriver South China Morning Post.
Det kommer frem i en fagfellevurderte studie, publisert i det kinesiskspråklige tidsskriftet Environmental Chemistry.
Forskeren som har ledet studien, professor Peng Anguo ved Universitetet i Sør-Kina, sier det er avfall fra det radioaktive stoffet plutonium de har funnet betydelige mengder av, noe som kan påvirke både miljøet og helsen til mennesker i området.
South China Morning Post skriver at det kan komme krav om økonomisk kompensasjon for kostnadene med en radioaktiv opprydning.
Sør-Kina-havet har vært et omstridt område i flere år, som er preget av internasjonale spenninger, som huser flere kinesiske militære installasjoner. Flere land, deriblant Kina, Vietnam og Filippinene krever eierskap på flere øyer i havet.
I mars jaget Kina bort det amerikanske krigsskipet USS Milius.
Mellom 1946 og 1958 gjennomførte USA 67 atomvåpentester i nærheten av Marshalløyene.
Siden 2004 har USA gitt over 800 millioner dollar i direkte bistand, subsidier og økonomisk støtte til Marshalløyene, tilsvarende omtrent 70 prosent av landets totale BNP i samme periode.