10-klassing ville ikke håndhilse på kvinnelig rektor: – Vi bor i Norge, og vi kan ikke ha det sånn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. juni 2023 | 14:16

Et klipp lagt ut på TikTok går nå viralt.

Hendelsen skriver seg fra torsdag under vitnemålsutdeling i 10. klasse på Linderud skole i Oslo. En gutt kommer bort til rektor Anne Merete Laache for å ta imot vitnemålet, men deretter oppstår det nesten et lite basketak der rektoren prøver å ta tak i guttens hånd.

Men han trekker seg unna og nekter å gi armen.

Da sier rektor ut i salen:

– Folkens, vi bor i Norge, og vi kan ikke ha det sånn. Vi kan ikke ha det sånn. Foreldre, vi bor i Norge. Dere skal jobbe med norske kvinner, ellers så lykkes dere ikke i Norge. Dette må dere ta tak i. Dere foreldre, dere må ta tak i det.

Det kan høres tilrop fra salen.

@unknownb811 Rektor prøver å spise elev💀💀#b9@#viral #school #fypシ ♬ original sound – Unknown_b9

Den originale videoen er sett over 300.000 ganger. Reaksjonen er ymse. Noen støtter gutten, andre er sjokkert over hans oppførsel og støtter rektor.

Fredag sendte rektor ut en beklagelse til foresatte ved skolen, som Nettavisen har fått tilgang til og siterer fra.

Ifølge rektorens uttalelse ble det ropt « haram », og det var angivelig flere elever ikke ønsket å ta henne i hånden.

– De av dere som var der, så at det oppstod en situasjon på scenen under vitnemålsutdelingen, som var ubehagelig både for oss som var på scenen og for dere som var i publikum, skriver hun.

– For sterk og konfronterende

I beklagelsen sin skriver rektoren at videoen er klippet og redigert.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra dere etter torsdag og noen reaksjoner på min håndtering av situasjonen som oppstod. Det forstår jeg. Den var for sterk og konfronterende. Vi ønsker at vitnemålsutdelingen skal være en hyggelig avslutning på ti års skolegang, og er lei for at hendelsen og min reaksjon preget avslutningen for årets kull, skriver hun i en uttalelse som er sendt ut til alle foresatte.

– Som en skole med en mangfoldig elevgruppe jobber vi hver dag for å skape fellesskap i vårt lille skolesamfunn. Hendelsen på torsdag er noe vi allerede har snakket om med ansatte på skolen, og vil ta det med oss i det videre arbeidet med elevene på skolen vår, skriver rektoren videre.

Til Nettavisen opplyser grunnskoledirektør Wenche Natasja Savalov i Utdanningsetaten at de er klar over hendelsen.

– Vi er i dialog med rektor om hendelsen. Rektor har selv beklaget hendelsen til foresatte, og vi stiller oss bak det, skriver hun.

Utdanningsetaten ønsker ikke kommentere om hendelsen vil gi noen konsekvenser for rektoren.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest