WhatsApp-samtalen som avslører Joe Biden: Nå våkner mediene i USA

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. juni 2023 | 12:07

Etter år med taushet ser det nå ut som mediene i USA endelig tar tak i spørsmålet om Joe Bidens korrupsjon og bruk av sin sønn til å hente inn «bestikkelser» fra utlandet i bytte mot innflytelse.

Rett før valget i 2020 gjorde New York Post det kjent at de hadde kopi av laptop-en til Hunter Biden. Den inneholdt masse informasjon, inkludert hans kommunikasjon med utenlandske forbindelser.

De fleste andre mediene undertrykte historien, og et femtitalls tidligere etterretningstopper gikk ut og pekte på det hele som en russiske desinfomasjonskampanje. Altså antydet de at laptopen ikke var ekte.

Saken – og avsløringene som ligger i den – ble dermed i liten en grad en faktor som påvirket presidenkampen. Twitter og andre sosiale medier sensurerte hele historien. Joe Biden vant, Donald Trump tapte.

Det som var kjent, og som ble diskutert, var Hunter Bidens lukrative kontrakt med det ukrainske oljeselskapet Burisma. Han fikk et styreverv i selskapet i 2014, mens faren Joe Biden var visepresident. For den posisjonen fikk han 50.000 USD per måned (altså ca en halv million kroner). Men hva slags kvalifikasjoner hadde Hunter Biden annet enn å kunne selge tilgang til makt ved å være sin fars sønn? Hunter er/var et «dophue», som på laptop-en sin har lagt inn en rekke videoer av seg selv mens han røyker «crackcocain» og er sammen med prostituerte.

I tillegg var Hunter Bidens «forretningsforbindelser» med kineskiske selskaper og enkeltpersoner med tilknytning til Kommunistpartiet i Kina et tema under valgkampen. Det skulle være snakk om mange (titalls) millioner dollar som var overført til selskaper tilknyttet Hunter Biden. I kommunikasjonen avdekket var det også snakk om at 10 prosent skulle gå til «the Big Man». Spørsmålet som ble reist var om Joe Biden var den «Big Man» som det var snakk om.

Dette benektet Joe Biden hardnakket. Han hevdet gjentatte ganger at han «aldri diskuterte forretninger med min sønn Hunter».

Les også: Ted Cruz vil stille president Biden for riksrett: – Direkte bevis

Men en WhatsApp-melding sendt fra Hunter Biden som amerikanske skattemyndigheter (IRS) sitter på ifølge IRS-varsleren Gary Shapely og som nå er blitt offentlig kjent etter et vitnemål Shapely ga 26. mai, stiller dette i alvorlig tvil. I meldingen til Henry Zhao, administrerende direktør i Harvest Fund Management, som er tilknyttet Kommunistpartiet i Kina, snakker Hunter Biden om en «forpliktelse» han krever fullført av Zhao.

Melding skal være hentet ned fra Hunter Bidens iCloud-konto, skriber NewsWeek.

Meldingen skal være fra 30 juli 2017. Den fulle teksten på engelsk følger under:

«I am sitting here with my father and we would like to understand why the commitment made has not been fulfilled. Tell the director that I would like to resolve this now before it gets out of hand, and now means tonight. And, Z, if I get a call or text from anyone involved in this other than you, Zhang, or the chairman, I will make certain that between the man sitting next to me and every person he knows and my ability to forever hold a grudge that you will regret not following my direction. I am sitting here waiting for the call with my father,'».

På norsk:

«Jeg sitter her med faren min og vi vil gjerne forstå hvorfor forpliktelsen som er lovet ikke er blitt oppfylt. Fortell direktøren at jeg ønsker å løse dette nå før det går ut av kontroll, og nå betyr i kveld. Og, Z, hvis jeg får en telefon eller tekstmelding fra andre som er involvert i dette enn deg, Zhang eller styrelederen, vil jeg sørge for at mellom mannen som sitter ved siden av meg og hver person han kjenner og min evne til å alltid bære nag at du vil angrer på at jeg ikke fulgte ordrene min. Jeg sitter her og venter på samtalen med faren min.»

Mange av de etablerte mediene i USA har rapportert om WhatsApp-meldingene. Ogpå fredag utspant det seg bemerkelsesverdige scener i presserommet i Det hvite hus da reportere la press på pressetalspersonen for Bidens nasjonale sikkerhetsråd John Kirby og Bidens pressesekretær Karine Jean-Pierre og ville vite mer.

Først Kirby som nekter å svare og deretter forlater rommet:

Karine Jean-Pierre overtar podiet etter Kirby, og reporterne lar henne ikke slippe unna.

Og saken ble i helgen diskutert selv i medier som tradisjonelt har holdt hånden over Joe Biden. Selv på MSNBC og CNN.

Det som nå fremkommer setter Joe Bidens nylig uttalelser i et underlig lys. På spørsmål om sin sønn er Biden helt avvisende og kaller ham «en bra mann» som han har «full tiltro til».

Det gjenstår nå å se om også norske medier begynner å skrive om det.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest