«Offeret» truet både vekteren og politiet: – Han tok tommelen over strupen sin

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. juni 2023 | 14:12

I tingretten i Kongsberg på torsdag var det politibetjentene som var sammen med den tiltalte politimannen samt vekteren på utestedet der Kevin Simensen ble bortvist som forklarte seg.

Politimannen i 30-årene står tiltalt for å ha brukt vold mot Simensen (26) etter en episode på Esso-stasjonen i oktober 2022. Det skal ha falt gjentatte slag med knyttet neve og batong.

Onsdag ble det kjent at Simensen både hadde på seg kniv og batong kvelden han var ute på byen. I retten fiorklarte Simensen at det aldri var hensikten å bruke våpnene og at kniven var et «samleobjekt».

Det kom også frem at Simensen var pågrepet av politiet tre ganger tidligere, men at sakene var henlagt.

Kniv og batong som ble funnet på Kevin Winness Simensen, en av de fornærmede, legges fram som bevis under rettssaken i Buskerud tingrett på Kongsberg mot en politimann som er tiltalt for voldsutøvelse under tjeneste. Foto: Terje Bendiksby / NTB

I retten fortalte vekteren som var i kontakt med Simensen på utestedet at han «ikke klarte å oppføre seg», Han nektet å akspetere at han ikk var ønsket. Vekteren oppfattet Simensen som «ruset på et eller annet».

– Han truet med å knuse trynet mitt.

Vekteren tilkalte deretter politiet. Han sier han la merke til at Simensen stirret ham inn i øynene, skriver Dagbladet.

Han tok tommelen over strupen sin. Jeg oppfattet det som en drapstrussel.

Deretter så han Simensen sammen med seks andre komme mot seg. Han oppfattet situasjonen som truende. Simensen ba ham ikke snakke med politiet: «hold kjeft, hold kjeft hold kjeft, sa han».

Politibetjentene som var til stede forklart seg også i retten. De ut av bilen for å forsøke å få kontroll på situasjonen.

Les også: Dette ble beslaglagt på «offeret» Kevin Simensen

– Med en gang politiet var borti Kevin, strittet han imot. Etter det husker jeg ikke spesifikt hva som skjedde, men de fikk lagt ham og en annen i bakken, forteller vekteren videre.

Den tiltalte politimannen har tidligere forklart seg om at Simensen utøvde sterk motstand – på tross av gjentatte slag, både med knyttneve og batong, samt pepperspray.

Vekteren bekrefter dette:

– Det var overraskende, selv med så mye folk på ham, at de ikke klarte å få kontroll på ham. (…) Jeg hørte alle truslene han kom med mens han lå nede: «Jeg skal ta dere», og sånn.

At Simensen kom med trusler også mot politiet, ble bekreftet av en annen politimann, Simensen gjorde motstand og ikke lot seg kontrollere.

– Det var mange trusler og kommentarer. Skrik og rop fra ham og andre. Vi jobbet mye før vi fikk kontroll på ham, sa han i retten ifølge VG.

Simensen ga seg ikke og kjempet mot politiet. Da han var lagt i håndjern skal ha sagt at dette er «slutten på dere som politi» og liknende.

– Opplevelsen min av hele situasjonen var at jeg ble overfalt. Ikke at jeg ble pågrepet, forklarte Simensen i retten onsdag.

Vekteren mente i retten at politiet gjorde en god jobb.

– Det var en veldig ekstrem situasjon, for han ville ikke gi seg. (…) Jeg forstår at de måtte eskalere.

Han sier videre han opplevde det som «den mest stressende situasjonen» i hele sitt liv.

– Jeg er mer forsiktig med å være ute blant folk, og jeg har byttet arbeidsgiver. Jeg har har ikke navn på ringeklokka hjemme, så det ikke skal være mulig å spore meg for å ta hevn.

De øvrige politfolkenen som vitnet torsdag ga den tiltalte god skussmål generelt. Men det ble også sagt at de mente «maktpyramiden» eskalerte raskt og «noen trinn» kan ha blitt hoppet over.

mest lest