Vil at staten skal betale for husbatteri til solcellepanel

Avatar photo
Publisert 29. juni 2023 | 14:31

Roger Madsgaard vil ha hjemmebatteri til solcellene han installerte på huset sitt i 2021.

Et slikt batteri vil gjøre det mulig å lagre overskuddsstrømmen som produseres på dagtid når ingen er hjemme, slik at den kan brukes på kvelden når behovet er større.

Problemet er bare at det er for dyrt. Madsgaard har funnet ut at det vil koste ham minst 80.000 kroner for et lite batteri.

Til NRK sier han at det ville fristet mer om han slapp å betale for det selv.

– Jeg hadde helt klart installert husbatteri hvis dette ble subsidiert. Jeg tror dette er framtiden, sier Madsgaard.

Men ikke alle mener det er klokt å sende regninga for slike batterier til skattebetaleren.

Statsforetaket Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. De har konkludert med at de ikke ønsker å subsidiere hjemmebatterier nå, og viser til manglende kunnskapsgrunnlag.

Les også: Klimaendringene er ikke bare dårlig nytt

– Vi vet ikke om det er klokt å motivere til å installere batteri i boliger. Det er også et klimafotavtrykk i batterier. Mineralene det lages batteri av er knappe ressurser som trengs aller mest i transportbransjen, sier Tor Brekke, seniorrådgiver i Enova.

Han vil heller fokusere på å ta i bruk de energilagrene som allerede finnes i boligen, som er mye billigere å bruke.

– En 200 liter varmtvannstank, som mange boliger allerede har, lagrer for eksempel cirka 14 kWh energi og kan styres slik at den varmes opp når solcelleanlegget produserer eller strømmen fra nettet er billigst, forklarer Brekke.

Stortinger vil ha 27 ganger mer solenergi

Tidligere i juni ba Stortinget regjeringen sette et mål for ny solenergi på åtte terawattimer (TWh) innen 2030. Til sammenlikning produseres det i dag 0,3 TWh fra solenergi i året. Det betyr at Stortinget vil øke produksjonen av solenergi nesten 27 ganger innen 2030.

Silje Gjeraker, som er daglig leder i solcelleleverandøren Otovo, mener det nå er på tide å gjøre som svenskene og subsidiere hjemmebatteri også i Norge.

– Å favne om subsidier som kan få farten opp for energi og effektivisering i de norske hjem er klokt. Hjemmebatteriene er med på å bidra til å stabilisere nettet, sier Gjeraker.

Hun peker på at hjemmebatteri gir samfunnet en styrket beredskap og at solcellene blir mer lønnsomme for boligeierne. De vil også redusere sårbarheten på den store prisstigningen på strømmarkedet.

mest lest