Moxnes tatt for tyveri: Politiet mener han gjorde det med vilje

Avatar photo
Publisert 30. juni 2023 | 14:45

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ble i juni tatt for tyveri av solbriller på Oslo lufthavn. Nå legger han seg flat, skriver Romerikes Blad.

– Det er helt riktig at jeg tok med meg et par solbriller ut av en butikk på Gardermoen uten å ha betalt. Det var ikke hensikten, og er jo veldig flaut, sier Moxnes til avisen.

Solbrillene han tok var av premiummerket Hugo Boss.

– Da jeg skulle gå videre glemte jeg i farta at jeg hadde dem med meg, og gikk ut av butikken. Seinere kom en vakt bort og spurte etter brillene. Da ble jeg utrolig flau. Framfor noen bortforklaringer var det bare å ta konsekvensene, sa han videre til RB.

Han sier han da betalte for 1.199 kroner for brillene. I dag fikk Moxnes et forelegg fra politiet for å ha tatt solbrillene.

– Jeg har nå vedtatt forelegget på 3.000 kroner som jeg mottok klokken 15:06 i dag, skriver partilederen i en e-post til Nettavisen.

Gjorde det med vilje

Nettavisen skriver at de har sett forelegget Moxnes har blitt ilagt. I skrivet heter det at påtalemyndigheten mener at straffskyld i denne saken kan bevises utover enhver rimelig tvil og at saken bør avgjøres med et forelegg.

I skrivet står det også at han er siktet «for å ha tatt en gjenstand som tilhørte en annen, med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved å selge, forbruke eller på annen måte tilegne seg den.»

Det betyr at politiet mener Moxnes stjal solbrillene med vilje.

Moxnes selv uttaler som tidligere nevnt i saken at han glemte å ta av seg solbrillene før han gikk ut av butikken.

NRK skriver at de får bekreftet at det finnes overvåkningvideo av hendelsen.

Politiet uttaler at deres vurdering er at de subjektive og objektive vilkårene for straff er oppfylt i dette tilfellet.

– Politiet har vurdert bevisene i saken som innebærer overvåkningsbilder og forklaringer fra fornærmede og siktede i saken. Ut ifra bevisene i saken er politiet er overbevist om at siktede har forholdt seg om beskrevet i det faktiske grunnlaget og at dette en overtredelse av straffeloven § 323.

Anmelder ikke forglemmelser

Kommunikasjonssjef Håkon Dagestad i Duty Free Norge sier til NRK at de anmelder alt de opplever som tyveri.

– Det er en del forglemmelser. De pleier å komme tilbake til butikk og da løser det seg på den måten. Det er først når vi opplever noe som tyveri at vi går til anmeldelse, forteller Dagestad til NRK.

Videre sier han at de ikke pleier å anmelde forglemmelser når personer kommer tilbake til butikken med varen de har glemt å betale for.

– Kan det forekomme at dere oppdager forglemmelsen først? spør NRKs journalist til kommunikasjonssjefen.

– Det vet jeg ikke. Har vi anmeldt for tyveri så er det fordi vi mener det er et tyveri. Så er det opp til politiet å vurdere bevismateriale, svarer Dagestad.

Har blitt fersket tidligere

Dette er ikke første gang partilederen har glemt å betale for seg. I 2021 stakk Moxnes nemlig av fra regninga hos kaffebaren Coffeeberry.

– Først kommer han inn og sjarmerer damene, så stikker han av fra regninga. Takk skarru ha, Moxnes, skrev kaffebaren på sosiale medier tirsdag 24. august 2021.

Hanne Jørgensen, som jobbet på kaffebaren da Moxnes var innom, forteller til Sandnesposten at han glemte å taste inn koden da han skulle betale. Jørgensen tok det hele med et smil.

Men det stoppet ikke der. Like etter at Moxnes hadde vært innom kom nemlig Hadia Tajik (Ap) inn på kaffebaren. Da fortalte Hanne om Rødt-lederens forglemmelse. Tajik bestemte seg så å betale for Moxnes.

– I dag tok eg rekninga for Bjørnar Moxnes i Rødt, som hadde gløymt å betale for seg på kaféen Coffeeberry i Sandnes, skrev Tajik på sosiale medier.

– Det politiske reknskapet sitt får Rødt derimot ta ansvar for sjølv, skrev Tajik til slutt, med et humoristisk glimt.

mest lest