Trump: Ukraina må være klar til å gi fra seg land for fred

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. juni 2023 | 08:58

USAs tidligere president Donald Trump vil ikke utelukke at Ukraina gir fra seg deler av sitt territorium for å få slutt på krigen.

Det sier han i et ferskt intervju med Reuters.

Trump utelukket ikke at ukrainske myndigheter kan bli nødt til å avstå noe territorium til Russland for å få slutt på krigen, som begynte med russiske troppers invasjon av Ukraina for 16 måneder siden.

Han sa at alt ville bli «gjenstand for forhandlinger» hvis han var president, men at ukrainere som har ført en hard kamp for å forsvare landet sitt, og bør få beholde det de har «tjent».

– Jeg tror de vil ha rett til å beholde mye av det de har tjent, og jeg tror at Russland også vil gå med på det. Du trenger den rette mekleren, eller forhandleren, og det har vi ikke akkurat nå, beklaget han.

Reuters utdype ikke hva Trump mente med «tjent».

I tillegg sa Trump at den russiske presidenten var «noe svekket» av Wagner-gruppens opprør, og at USA burde bruke dette øyeblikket til å forhandle frem en fredelig løsning mellom Russland og Ukraina.

– Jeg vil at folk skal slutte å dø over denne latterlige krigen, sa Trump.

– Jeg tror det største USA bør gjøre akkurat nå, er å skape fred – få Russland og Ukraina sammen og skape fred, la Trump til.

Angående anklagene om krigsforbrytelser fremmet mot Putin av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i mars i fjor, sa Trump at hans skjebne burde diskuteres når krigen er over, «for akkurat nå, hvis du tar det opp, kommer du aldri til å få fred, du kommer aldri til å få en avtale».

Men USAs president Joe Biden og Nato-land vil ha Russland ut av alt territorium som er erobret av invasjonen av Ukraina.

mest lest