Russland utplasserer over 180.000 soldater til 2 store fronter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. juli 2023 | 06:09

Russland har utplassert over 180.000 soldater til de to store østlige frontene.

Det er ifølge Serhii Cherevatyi, talsperson for den østlige grupperingen av de ukrainske væpnede styrkene.

– Mer enn 180.000 (russiske tropper har blitt utplassert) over hele ansvarsområdet (for den østlige styrkegruppen) … Lyman-Kupjansk-fronten er lengre, og det er grunnen til at fienden konsentrerer styrkene sine der, sa Tsjerevatyi i et intervju med ukrainske medier mandag, og la til at det er «mer enn 120.000 fiendtlige tropper» på Lyman-Kupjansk-retning for øyeblikket.

Cherevatyi kalte det en ganske kraftig gruppering. Han sa at det inkluderte luftangrep og mekaniserte enheter, enheter av Bars kamphærreserve, territoriale styrker og nye Storm Z-angrepsselskaper, som han sa rekrutterte folk med kriminelt rulleblad.

Tsjerevatyj sier at det er rundt 50.000 russiske soldater på Bakhmut-fronten.

Byene Lyman og Kupyansk ligger rundt 100 kilometer fra hverandre, nord for Bakhmut på Ukrainas østfront.

Samtidig melder Hanna Maliar, viseforsvarsminister i Ukraina, om hyppige sammenstøt nær Bakhmut. – Situasjonen endrer seg veldig raskt, skriver Maliar i et Telegram-innlegg, ifølge CNN. – Kontrollen over de samme posisjonene kan gå tapt og gjenvinnes to ganger om dagen, sier hun. 

General Oleksandr Syrskyi, sjefen for de ukrainske landstyrkene, gjentok Maliars kommentarer i et intervju med den ukrainske nettavisen Ukrainska Pravda mandag.

– Fienden prøver å overføre enheter til de mest truende retningene for motangrep, prøver å destabilisere situasjonen, forårsake tap for Ukraina og forstyrre logistikken til forsvarsstyrkene, sa Syrskyi, og la til at «trusselen om fiendens offensive handlinger fra siden av Bakhmut i retning av Chasiv Yar forblir.»      

Chasiv Yar ligger omtrent 15 kilometer vest for Bakhmut.

mest lest