Flere søknader om koranbrenning i Sverige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. juli 2023 | 11:14

Svensk politi har mottatt tre nye søknader om å brenne koran.

Den ene er utenfor en moské i Stockholm, og kvinnen som har søkt ønsker at dette skal skje «snarest mulig», melder SVT.

Det er to som ønsker å brenne de religiøse skrifter i Stockholm og en i Helsingborg, ifølge kanalen.

I forrige uke ble en koran brent utenfor en moské i Stockholm av Salwan Momika. Aksjonen resulterte i sinne og fordømmelse fra flere hold. Blant annet ble den svenske ambassaden i Irak stormet av demonstranter.

Selv vår statsminister mener brenning av koranen er hatkriminalitet.

Det var Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen som spurte Støre om han vil sidestille brenning av Toraen eller Koranen med brenning av Pride-flagg.

– La meg si det sånn: I forhold til norsk lov så er vel slik at ifølge ytringsfriheten er det ikke eksplisitt brudd på loven det å brenne et flagg eller en hellig tekst. Men jeg tar sterkt avstand fra det. Jeg ser på det som hatkriminalitet enten det skjer i Norge eller andre land, svarte Støre i slutten på juni.

Stockholm
Søknaden er å brenne Koranen «så snart som mulig» i løpet av de neste ukene «utenfor en moské i Stockholm». Nøyaktig tid eller sted er ikke spesifisert. Bak søknaden står en kvinne i 50-årene. Hun forteller til SVT at hun bestemte seg etter forrige ukes aksjon, og at hun står alene bak søknaden.

– Protestene rundt om i verden er urettferdige mot Sverige, sier kvinnen.

Les også: Tyrkisk raseri etter ny koranbrenning: – Et åpent angrep på vår tro

Stockholm
Søknad om å brenne Toraen og Bibelen foran den israelske ambassaden 15. juli En mann i 30-årene står bak søknaden, og skriver at den er et svar på koranbrenningen i forrige uke og «en symbolsk samling for ytringsfrihetens skyld».

Helsingborg
Søknad om å brenne religiøse tekster 12. juli i Helsingborg sentrum. En privatperson står bak søknaden, ifølge politiet.

Politiet i region Sør Sverige behandler nå søknaden om Helsingborg, det er uklart hvilken eller hvilke publikasjoner det er snakk om i den saken. Dersom demonstrasjonen blir godkjent av politiet, er planen at den skal holdes onsdag neste uke.

– Vår oppfatning er at det ikke kan rettes mot noen bestemt religion, men at det er en del av ytringsfriheten og debatten som pågår akkurat nå, sier Mattias Sigfridsson, politiets områdesjef Nordvest-Skåne til SVT.

mest lest