DOJ tiltaler mann som hevder å ha informasjon om Biden-familiens Kina-bånd

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. juli 2023 | 05:54

En mann som hevdet å ha gitt FBI informasjon om Biden-familiens forretningsforbindelser i Kina, står overfor flere tiår bak murene for påstått våpenhandel og andre anklager som involverer Iran.

Gal Luft, en 57 år gammel amerikansk-israelsk statsborger, er siktet for å ha opptrådt som en uregistrert agent for Kina og forsøkt å megle salg av iransk olje i strid med sanksjoner, sa amerikanske føderale påtalemyndigheter på Manhattan mandag.

Tiltalen anklager også Luft for å ha rekruttert og betalt en tidligere høytstående amerikansk embetsmann på vegne av oppdragsgivere basert i Kina i 2016, uten å registrere seg som utenlandsk agent slik loven krever, skriver Fox News.

Luft ble arrestert på Kypros i februar på amerikanske anklager, men flyktet etter å ha blitt løslatt mot kausjon mens han ventet på utlevering, sa påtalemyndigheten. Han er for tiden ikke i amerikansk varetekt.

Mandagens tiltale kommer dager etter at The New York Post publiserte en 14-minutters video av Luft, spilt inn på et ukjent sted, der han hevdet at han ble arrestert på Kypros for å stoppe ham fra å vitne for House Oversight Committee om at Biden-familien angivelig hadde blitt bestukket fra en kilde med bånd til det kinesiske militæret.

I videoen hevdet Luft å ha gitt denne informasjonen til tjenestemenn fra FBI og justisdepartementet under et møte i Brüssel i mars 2019, men dette ble angivelig dekket over.

Påtalemyndigheten sa at Luft forhandlet frem en avtale for kinesiske selskaper om å selge våpen til land som Libya, De forente arabiske emirater og Kenya, til tross for at de manglet lisens til å gjøre det, slik amerikansk lov krever.

Han er også anklaget for å ha satt opp møter mellom iranske tjenestemenn og et kinesisk energiselskap for å diskutere oljeavtaler, til tross for amerikanske sanksjoner.

mest lest