Alta IF opplevde «svenske tilstander» i Gothia Cup: – Helt surrealistisk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. juli 2023 | 08:12

Det var i semifinalen mot Gøteborgslaget Qviding FIF for G18 at finnmarkingene opplevde en mildt sagt truende situasjon.

I andre omgang fikk en spiller fra Qviding rødt kort for å ha slått en Alta-spiller i ansiktet. Etter å ha delt ut kortet, løp dommeren unna av frykt for represalier.

Da Qviding FIF utlignet og stillingen ble 2-2 cirka ti minutter før full tid, stormet Qvidings supportere banen og skal ha løpt rett mot Alta IFs spillere. Kampen måtte stoppes i tjue minutter, mens ekstra sikkerhetsvakter ble tilkalt, skriver Kronstadposten.

Tilskuerne ble beordet vekk, men flere hundre «hylende, buende og aggressive bortesupportere» stilte seg opp i lia bak mål der straffesparkkonkurransen skulle holdes.

En representant for det svenske fotballforbundet hadde tatt kontakt med Alta IFs leder like etter kampstart, og angivelig bedt om at Alta IF ikke jublet høyt, taklet eller utførte andre handlinger som kunne terge opp Qviding FIF sine spillere eller supportere. 

Altaspillerne følte de måtte legge bånd på sin egen innsats underveis.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis vi hadde vunnet kampen. Da hadde i alle fall ikke det 50 sikkerhetsvaktene hatt mye å stille opp med mellom oss og flere hundre hjemmesupportere. Dette var en utrolig rar og spesiell opplevelse, og jeg håper aldri at våre spillere må oppleve noe slikt igjen, sier Alta IF trener Thomas Søvik Johnsen på telefon med Kronstadposten.

– Det var helt surrealistisk. (…) Jeg klarer egentlig ikke helt å beskrive det vi har opplevd. Det å få beskjed om at vi spiller en høyrisiko fotballkamp, det kom helt ut av det blå og gjorde oss alle utrygge, sier Thomas.

Han er glad det ikke endte med at de fikk juling.

Han sier laget mistet momentet i kampen når spillerne fikk lov til å være seg selv og «gå i helt vanlige dueller om ballen.»

Gothia Cup beklager

I en uttalelse til TV 2 sier presseansvarlig for Gothia Cup, Malin Fahlén følgende:

– Vi forstår at det var en ubehagelig opplevelse for spillerne og deres pårørende på stedet og vi beklager det. Vi hadde et større antall folk fra Gothia Cup-konkurransen og sikkerhetsorganisasjonen på stedet i løpet av andre omgang og straffesparkkonkurransen – ettersom kampen ble spilt i vårt største turneringsområde, fikk vi flere ansatte til banen på kort varsel. Vår kampdelegat hadde kommunikasjon med dommere og lagledere om tiltakene vi gjorde og alle ble enige om å fullføre kampen.

Hun benekter imidlertid at kampen var flagget på forhånd som en «høyrisikokamp».

– Det stemmer ikke at det var en kamp vi flagget som en risikokamp, da vi ikke hadde hatt noen hendelser med noen av lagene tidligere. Vi hadde derfor ingen tegn på forhånd til at noe skulle skje i denne kampen.

Ingen av artiklene om saken har beskrevet spillere eller supportere på Qviding IFI. Men det er åpenbart snakk om en innvandrertung klubb. Klubben har selv lagt ut bildet av spillerne på G18-laget fra en kamp med et portugisisk lag.

Qviding If «herrjuniorere» med et portugisisk lag. Skjermdump

På sine egne hjemmesider skriver Qviding IFI at de er fornøyd med turneringen.

«Det har varit fantastiskt roligt att få följa våra lag och se många supporters, fina ledare och underbara fotbollsspelare. Vi har mycket som är bra i Qviding FIF och det märks inte minst i en stor turnering som Gothia Cup,» skriver de.

mest lest