Henrik Idsal (23) har brukt 32.000 kroner på å ta opp 13 fag for å forbedre karakterene sine. Målet er å komme seg inn på studiet «Industriell økonomi og teknologiledelse» (Indøk) ved NTNU.
I dag er det slik at selv med 22 seksere på vitnemålet vil du ikke kunne studere Indøk rett etter videregående – med mindre du er kvinne.
Kvinner får nemlig 2 kjønnspoeng i opptaket til dette studieprogrammet. Det betyr at de kan komme inn med opptil syv femmere på vitnemålet, samtidig som menn bare kan ha to femmere.
– Jeg har tatt opp seks fag denne våren og samtlige endte med toppkarakteren 6. Poengsummen min endte på 68,3, kun 0,1 poeng unna grensen, sier Idsal til Finansavisen.
Da han fortalte studiekameratene sine at han hadde søkt seg inn på Indøk, ble han oppfordret til å bytte kjønn. Dette har angivelig flere andre studenter gjort tidligere år. Men det ønsket ikke Idsal.
– Jeg har lyst til at jeg skal komme inn på en ærlig måte, og jeg vil ikke komme inn med bismak, sier han til avisen.
Les også: Menn bytter kjønn for å komme inn på prestisjestudie
Videre forteller 23-åringen at han syns det er uheldig at opptakssystemet kan lures så enkelt.
Idsal sier til avisen at han vet om flere som har byttet kjønn for å få kjønnspoeng, men han kan ikke oppgi navnet på disse da de ønsker å være anonyme. Han legger til at dette ikke er en ny trend. Tidligere år skal også studenter ha skiftet juridisk kjønn for å komme seg inn på studier hvor det gis kjønnspoeng.
Ifølge en oppsummering gjort av NRK i 2019, får kvinner kjønnspoeng til 120 studieprogram, mens menn bare får kjønnspoeng til 7 studieprogram.
Les også: NTNU vil gi kvinner enda flere kjønnspoeng
– Jeg stiller spørsmål om NTNU eller myndighetene bare skal la dette gå. Jeg har jo i teorien kommet inn, men så blir jeg presset ut fordi folk har utnyttet muligheten til å bytte kjønn.
– Jeg syns det er spesielt hvis et universitet som fronter kvalitet kan tillatte slike smutthull. Så jeg forventer at dette vil bli ryddet opp i, sier Idsal avslutningsvis.
Mener kjønnspoeng er riktig
Monica Rolfsen, dekan ved NTNU, mener det er greit å bruke diskriminering mot menn for å få flere kvinner inn på studiet.
– I dag er det under 20 prosent av næringstoppen i Norge som er kvinner, og vårt samfunnsansvar er å utjevne denne kjønnsbalansen, sier hun til Finansavisen.
Rolfsen legger til at Indøk-linjen har hatt kjønnspoeng for flere år siden, og at disse ble avskaffet i 2016. Da opplevde studiet en markant nedgang i andel kvinnelige studenter, som gikk fra omtrent 45 prosent til kun 18 prosent.
Hvor mange av de 45 prosentene som faktisk var kvinner, og hvor mange som var menn med kvinnelig juridisk kjønn, er ikke kjent.