Om kort tid vil befolkningstallet i Nordlands-kommunen Fauske øke med nesten 5 prosent.
UDI etablerer to asylmottak i kommunen. Et i Fauske og et i Sulitjelma.
Til sammen 435 personer skal huses. Kommunestyret sa opprinnelig ja til å bosette 40 flyktninger i kommunen.
– Vi ønsker selvsagt å bidra, men vi er bekymret for om vi vil klare å gi gode tjenester til alle som kommer, sier ordfører Marlen Rendall Berg (Sp) til NRK.
I 2021 hadde kommunen 1,5 milliarder kroner i gjeld. Blant annet ble det vurdert å kutte i SFO-tilbudet for å spare penger. Kommunen er nå på den såkalte Robek-listen.
– Vi har kuttet ganske mye i tjenestetilbudet siden vi sist tok imot mange syriske flyktninger i 2015. Kommunen er i en helt annen situasjon nå, sier ordføreren.
Alle kommuner som har asylmottak får vertskommunetilskudd. Grunnsatsen som kommunene får, er 756.551 kroner per år. Men heller ikke det er nok, hevder kommunene.
– Erfaringsmessig ser vi at det har vært større utgifter enn det vi har fått i kompensasjon, sier Berg.
Tettstedet Sulitjelma har 550 innbyggere, nå kommer 185 ekstra.
– Den største utfordringen blir logistikken mellom sentrum i Fauske og Sulitjelma. Vi så det sist da det var mottak der i 2015, at flyktningene hadde store utfordringer med å komme seg til tjenestene i Fauske, som lege, tannlege og politi. De måtte bruke en hel dag får å komme seg til sentrum.
– Hvordan tror du innbyggerne der tenker om at de får asylmottak igjen?
– Det er nok en uro og litt skepsis. Men de har erfaring med å ta imot flyktninger, og vi håper selvsagt at samfunnet mobiliserer for å ta imot flyktningene på god måte, ordføreren.