Tusenvis av soldater sendt til fronten – møter hard motstand

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. juli 2023 | 08:35

Den ukrainske hæren rykker frem mot det russiske forsvaret både i øst og sørøst, men møter hard motstand.

Den ukrainske hæren fortsetter å rykke frem mot den østlige byen Bakhmut, og angriper den russisk-okkuperte byen fra både nord og sør.

Dette ifølge sjefen for Ukrainas bakkestyrker, Oleksandr Syrskyy, som beskriver situasjonen som «veldig spent», skriver CNN.

– Fienden klamrer seg til hver tomme og utfører intense artilleri- og bombekasterangrep, sa Syrskyy under en orientering.

Torsdag sa Jacob Kaarsbo, senioranalytiker ved Think Tank Europe og tidligere sjefanalytiker ved Forsvarets etterretningstjeneste, at Ukraina har «oppnådd noen betydelige gevinster rundt Bakhmut» de siste dagene.

– Det er fornuftig å slå til her av flere grunner. Russerne har vært opptatt med å angripe og jage ukrainerne ut av byen, og har derfor ikke fokusert på å grave seg ned og forsvare byen, sier Kaarsbo.

– For det andre er byen selvfølgelig av stor symbolsk betydning for Russland, som har brukt ti måneder på å ta byen. Derfor vil det være en alvorlig utfordring for russerne om Ukraina kan gjenerobre byen, sier Jacob Kaarsbo.

Samtidig har Ukrainas militære gått til intense angrep mot byer sør for byen Zaporizhzhya. Det melder den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW).

ISW konkluderer også med at tusenvis av ukrainske soldater trent i Vesten har ankommet Sør-Ukraina og nå kjemper ved frontlinjen.

Samtidig sier Putins talsmann, Dmitrij Peskov, at Russland er åpne for å komme til enighet med Ukraina. Men at Ukraina «avviser enhver mulighet for dialog».

– Den russiske siden er fortsatt åpen, noe som ikke kan sies om ukrainerne. Ukrainerne holder fast ved sin uforsonlige posisjon, spesielt nå som de er i en ganske urolig situasjon, men likevel fortsetter de å avvise enhver mulighet for dialog, sier Peskov til det statlige nyhetsbyrået Tass.

mest lest